Aclarir els costos i les possibles irregularitats de la privatització de l'Escorxador Comarcal del Moianès centrarà la segona fase de l'auditoria ciutadana de Moià que promou l'Associació Veïnal d'Afectats pel Deute Municipal de Moià (MoiàDeute). En aquesta ocasió, l'entitat vol posar el focus en la concessió del servei de l'escorxador municipal i la posterior construcció, el 1998, de les noves instal·lacions i la seva venda a una empresa privada.

L'entitat reconeix que es tracta d'una concessió, obra i privatització molt antiga però "atès que actualment ha deixat de donar servei als establiments carnis del territori, caldria revisar tot el seu historial i verificar que en el conjunt d'actuacions no s'haguessin produït irregularitats que haguessin afectat el patrimoni o els fons municipals en benefici de tercers".

El president de MoiàDeute, Dídac Rimoldi, assegura que han volgut centrar la segona fase del projecte en l'escorxador per l'interès que pot generar ara que es troba en el centre de l'actualitat "per temes ambientals en l'afer dels abocaments a la riera", i per la limitació de la seva activitat al sector porcí -ha abandonat la matança de boví. Per aquest darrer motiu, l'equipament "ha deixat de ser l'escorxador de referència al territori per al qual va ser construït amb diners públics i això és un greuge més afegit a l'impacte públic", apunta.

Segons Rimoldi, l'objectiu de l'auditoria sobre la privatització de l'escorxador "no és judicialitzar el projecte sinó fer pedagogia i entendre com s'ha generat el deute i qüestinar-lo, però no per portar-lo als jutjats". A partir dels estudis que es duran a terme, MoiàDeute vol aclarir "quins costos va tenir aquesta operació i quants diners dels invertits es van recuperar o perdre amb la venda de l'escorxador públic a una empresa privada".

Per posar en marxa aquesta segona fase de l'auditoria ciutadana, MoiàDeute ha convocat per a divendres vinent un acte per presentar el projecte i constituir l'equip auditor, que s'encarregarà de recopilar la informació. La convocatòria, oberta a tothom, serà a les 8 del vespre a Can Carner.