La companyia Dagoll Dagom ha creat un petit musical especial per a l'encesa de Llums de Nadal 2019 de Barcelona, que tindrà lloc aquest dijous, 28 de novembre (a les 17.45 h, a la plaça de Can Fabra). El muntatge porta per títol 'De les tristors en farem llum' i està ambientat en un poble que s'ha quedat a les fosques. La il·luminació estarà en funcionament entre el 28 de novembre i el 6 de gener i, a més, enguany es posarà en servei com a prova pilot un autobús turístic especial nocturn per recórrer els carrers il·luminats.

Quins carrers de Barcelona tenen llums de Nadal?

Per aquestes festes, l'Ajuntament de Barcelona ha incrementat el nombre de carrers il·luminats amb especial incidència al centre per donar suport als comerciants i restauradors. Per primer cop en anys s'instal·len llums a la Via Laietana, plaça Urquinaona i plaça Universitat, que han patit els aldarulls després de la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O.

A plaça Catalunya es planteja un univers plàstic amb sis conills inflables lluminosos gegants. La campanya de Nadal omplirà la ciutat d'una versió actualitzada de les antigues felicitacions d'oficis que es distribuïen entre els veïns.

Així, s'instal·laran llums de Nadal al llarg de 100 quilòmetres de carrers, incloent vies afectades per obres de llarga durada, zones objecte del Pla de Barris i artèries del centre com la Via Laietana, la plaça Universitat i la plaça Urquinaona.

La campanya comercial

Sota el lema 'Benvinguda Màgia', la campanya de comunicació del nadal omplirà la ciutat de felicitacions de personatges fantàstics, que presenten 'oficis màgics' inventats com ara l'entrenadora de tions, el 'benvingudador', el pelador de raïms, la 'replantadora' d'arbres, l'embolicador de regals o la inventora de joguines no sexistes. Els dibuixos són obra de la il·lustradora Olga Capdevila, amb la col·laboració del dissenyador Pol Solsona. Estan basats en poesies, faules, rodolins i històries de l'escriptora Irene Solà.

La plaça Catalunya serà un 'Polsim d'Estels' i tindrà una escenografia amb sis conills inflables lluminosos. Hi haurà espectacles compromesos amb el medi ambient i amb la preservació de l'entorn natural, i acollirà la V Fira de Consum Responsable i d'Economia Social Solidària.

La Fira de Nadal del Port Vell

Una de les novetats d'aquest any és la Fira de Nadal del Port Vell al Portal de la Pau, entre el 5 de desembre i el 5 de gener. Oferirà tradicionals parades de regals davant del monument de Colom, però també inclourà un espectacle de llum, música i color, amb l'arbre lluminós més gran vist a Catalunya i un pessebre flotant. Un carrusel tradicional i una nòria completaran les atraccions. La inauguració anirà a càrrec de la Fura dels Baus.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume

El pessebre de la plaça Sant Jaume l'ha creat aquest any l'artista Paula Bosch. La proposta gira al voltant de totes les caixes plenes d'objectes i de records que es recuperen per Nadal. Hi haurà caixes de tot tipus, de diferents materials i mides, i a dintre hi haurà els objectes que recorden aquestes dates, com la sopera, els galets, les copes de cava, el raïm, diferents pessebres amb figures noves i velles, muntats i sense muntar, arbres de Nadal, molsa i altres objectes. Al Museu Marès hi haurà el pessebre tradicional, inspirat en la muntanya de Montserrat i obra de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.

Als eixos comercials hi haurà més d'un centenar d'activitats de gran format, que se sumen a les ja tradicionals Fira de Santa Llúcia, Fira de la Sagrada Família i Fira de Reis. L'arbre de Nadal, de 15 metres, s'instal·larà a la plaça Sant Jaume i estarà decorat de blanc i vermell.

L'adéu al 2019

L'espectacle de Cap d'Any, a l'avinguda Maria Cristina, tornarà a anar a càrrec de la companyia francesa Groupe F. Es recordaran els dotze mesos de l'any fent un viatge a través de diferents indrets del món on ja ha canviat l'any. Un espectacle poètic felicitarà els dotze mesos del 2019 amb 12 desitjos, amb imatges evocatives del món natural.