Aquesta nit, a les 23.40 h, l'espai El documental del canal 33 emet Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa, una producció en la qual l'actor i dramaturg Pep Tosar viatja a l'illa de Mallorca per endinsar-se en el món del cantant i poeta mallorquí integrant del moviment de la Nova Cançó.

Guillem d'Efak va ser un poeta i cantant mallorquí d'origen guineà. Malgrat els seus orígens humils, va ser una persona culta, intel·ligent, ocurrent, divertida, vital i amb una sensibilitat excepcional. Li agradava jugar a seduir i provocar situacions que podien convertir-se en anècdotes. Unes anècdotes que, amb el temps, s'han convertit en una sèrie de llegendes, i n'han fet una mena de mite.

A Catalunya se'l recorda com a cantant i integrant del moviment de la Nova Cançó, i poc se'n sap, de la seva obra poètica o de la seva vida personal. En canvi, a Mallorca es coneixen més facetes creatives de d'Efak, sobretot la poètica i les vitals.

En la seva visita a Mallorca, Pep Tosar entrevista els qui van conèixer Guillem d'Efak per poder fer una obra de teatre sobre el poeta. Es tracta d'un recorregut que l'endinsa en la vida d'aquest personatge, que, com ell deia, «només estava compromès amb la vida». Els qui el van conèixer assenyalen que tenia un profund compromís amb el poble.