La matinada passada s'ha disputat la Super Bowl. A molts de vosaltres segur que no us fa ni fred ni calor, però és l'espectacle esportiu televisiu més important als Estats Units, la final de la lliga de futbol americà que ha enfrontat els New England Patriots i Los Angeles Rams. I tant o més important que el resultat sol ser el xou que es munta al descans, en què participen cantants de primera línia. Aquest any hi ha hagut sarau. Hi deu haver actuat el grup Maroon 5, acompanyat dels rapers Big Boy i Travis Scott. Van oferir l'actuació a Rihanna, però la va rebutjar, igual que altres artistes com Mary J. Blige, Lauryn Hill i Nicki Minaj, que no sé qui són, però es veu que allà ho peten molt.

No han volgut cantar pel boicot de la lliga al quarterback Colin Kaepernick. Quan era jugador dels San Francisco 49ers va començar a fer el gest d'agenollar-se mentre sonava l'himne dels Estats Units i es va negar a cantar-lo pel «racisme institucional de país» i les polítiques de Trump. Com a represàlia, ara no hi ha cap equip que el fitxi, i en el seu esport és greu, ja que només es juga allà al màxim nivell.

Mentre a Espanya molts artistes, alguns dels quals d'estómac agraït, prefereixen renegar de la llibertat d'expressió i alinear-se amb el poder, almenys allà hi ha personalitats amb caràcter i valentia que es posicionen pel que creuen just, ni que suposi donar l'esquena a l'himne. Aquí, en canvi, n'hi ha massa que van amb la bandera al davant a tot arreu i llavors parasiten per darrere.