13 de febrer de 2019
13.02.2019
Regió7

Carta al Conseller d'Interior de la Generalitat

L'alcalde de Coll de Nargó: "La lamentable situació del servei d'extinció d'incendis i salvament al nostre país ja fa molt temps que s'arrossega"

12.02.2019 | 23:38

Benvolgut Conseller. Tot i haver escoltat les vostres paraules al Parlament, és la meva obligació, com a alcalde seriosament afectat per la situació dels Bombers Voluntaris i del Cos en general, fer-vos arribar el meu malestar i preocupació.

La lamentable situació del servei d'extinció d'incendis i salvament al nostre país ja fa molt temps que s'arrossega, és la típica situació que es va deteriorant sense que ningú faci un esforç seriós per posar-hi remei fins que s'arriba a moments com l'actual. Segur que sou coneixedor, com ho som els que hem viscut la problemàtica de prop, que durant molt temps la presa de decisions quant a Bombers ha estat en mans com a mínim involucionistes, en velles guàrdies pròpies d'altres èpoques que no han fet sinó provocar un deteriorament i una pèrdua de temps que exploten ara.

Crec sincerament que el problema no és tan sols de mitjans, que ho és, però també és un tema de dèficit estructural, de sistema organitzatiu i de model.

Ens hem dotat d'un sistema dit mixt que no ens l'hem acabat de creure mai del tot i mai no s'han posat tots els mitjans perquè funcionés correctament. Quan ens fixem, per exemple, en el model mixt francès, ens hem de fixar també en com està organitzat perquè funcioni bé. No soc especialista en el tema, no sé si els Bombers Voluntaris han de considerar-se treballadors a temps parcial per atendre els parcs o l'empresa que té un bomber ha de rebre una compensació per no descomptar cap hora de treball si aquest fa algun servei (mesures que sí que s'adopten al país veí), tècnics hi ha al vostre departament per pensar i organitzar el sistema òptim, el que és clar és que no és l'actual.

El poble que tinc l'honor de representar, Coll de Nargó, és dels més grans de la comarca de l'Alt Urgell (una de les més extenses i que suposa el 5% del nostre país) amb 155 km2 d'extensió, la majoria de massa forestal i amb set nuclis agregats; per defensar tot això davant un incendi forestal ara com ara depenem de l'únic parc professional de la comarca: el de la Seu d'Urgell i el següent més proper no el trobem fins a Balaguer, fora ja de la nostra comarca. A més, al parc de la Seu d'Urgell, resulta que el vostre departament acaba de reconèixer que hi ha d'invertir més de 800.000 euros perquè es posi al dia i sigui operatiu al màxim. Amb aquest panorama no es pot sinó esperar que si hi ha una desgràcia, i per molt efectius i resolutius que puguin ser els nostres bombers..., arribaran a misses dites.

Sense ànim d'ofendre, també he de dir que l'anunci d'inversió i de convocatòria de places ara com ara és una declaració d'intencions i prou. Depenem d'uns pressupostos que cal veure si permetran fer res del proposat a qualsevol nivell i les places (250 per any en quatre anys) es pot considerar que cap és de nova creació, ja que tot just cobriran, si ho fan, les jubilacions i altre tipus de baixes del personal actual.

El protocol d'actuació i d'atacar un foc dels Bombers de Catalunya és model a escala mundial. Saben el que es fan i la seva abnegació, en el cas dels Bombers Voluntaris, ha aguantat el sistema en marxa fins ara, que ja no poden més, ens hem de negar a deixar-ho caure sense més ni més.

La nostra vegueria de l'Alt Pirineu necessita imperiosament un model eficient i efectiu, el 60% del nostre territori és bosc i el nostre handicap és que només som l'u per cent de la població per mantenir-lo i això costa moltíssim, però el cert és que en les condicions actuals, si hi hagués un gran incendi, els país sencer es pot quedar sense jardí.

Podeu preguntar a Bombers mateix per la simulació que es va fer recentment amb els paràmetres del foc de Portugal viscut el darrer any i els nostres mitjans actuals, a la simulació es posava l'epicentre a la Ribagorça a tocar d'Osca i el resultat era esfereïdor, el Pirineu quedava pràcticament arrasat, vull pensar que aquestes simulacions es fan per algun motiu i sobretot que d'alguna cosa han de servir.

Davant el panorama actual us prego que des de la conselleria d'Interior promogueu una reestructuració interdepartamental del model de Servei d'Extinció d'Incendis i Salvament i ho tracteu com una qüestió d'Estat que no depengui de qüestions polítiques o partidistes, com ho han de ser, per exemple, la sanitat o l'educació.

El neguit per mi expressat és el neguit d'un territori, un territori sovint menystingut perquè representa una part ínfima de la població, amb unes telecomunicacions deplorables i altres mancances estructurals com la de la present situació i que només sent parlar d'asimetria i transversalitat territorial quan interessa a tercers i no a nosaltres mateixos. Aquesta vegada, però, penso que tots ens hi juguem molt si no volem que atendre un accident signifiqui més de mitja hora d'espera i angoixa o que desgraciadament, en cas de gran incendi, els nostres boscos acabin sent un desert.

Esperant que el departament que dirigiu pugui plantejar aquest anhelat canvi de paradigma pel que fa al Cos de Bombers i en especial als Bombers Voluntaris de Catalunya, rebeu la meva cordial salutació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit