A la revista El Pregó (561) i escrit pel pare Víctor Codina, apareix un article sobre el bisbe Óscar Romero, assassinat a El Salvador l'any 1980, del quals us faig partícips d'uns trossos:

Diu: «Óscar Romero va ser nomenat arquebisbe d'El Salvador l'any 1977 amb l'alegria dels sectors conservadors de l'Església i de la societat». Pocs mesos després va viure una veritable conversió (transfiguració) arran de l'assassinat del pare Rutilio Grande i dels seus catequistes per part dels militars. Aquest fet li va obrir els ulls i va passar de ser un bisbe honest i bo, però conservador i amic de l'oligarquia salvadorenca, a convertir-se en defensor dels pobres i lluitador per la justícia.

A través de les seves homilies dominicals a la catedral, Romero va denunciar l'absolutització de la riquesa, va desemmascarar el servilisme de les forces armades envers l'oligarquia, va denunciar les contínues tortures i assassinats d'innocents, la corrupció de la justícia i va ser dur contra l'immobilisme dels catòlics conservadors que viuen d'esquena al proïsme. Sempre cridava a la conversió del Déu de la vida.

En l'homilia del diumenge 23 de març del 1980, a la catedral, va dirigir una crida profètica als soldats del poble, forçats pel govern a reprimir la població: «En nom de Déu, doncs, i en nom d'aquest sofert poble els laments del qual pugen fins al cel, cada dia més tumultuosos, els suplico, els ordeno en nom de Déu: que s'acabi la repressió».

L'endemà, dilluns 24 de març, mentre Romero celebrava l'eucaristia a la capella de l'Hospital La Divina Providencia a la colònia Miramonte de San Salvador, des d'un jeep, un tret precís al cor el va ferir de mort. El tret va ser fet per un franctirador dels esquadrons de la mort, «encomanat» per un responsable polític de l'extrema dreta salvadorenca.

El «cesen la represión» va ser l'espurna que li va provocar la mort. Una religiosa que va acudir a atendre el bisbe ferit va dir que va morir exclamant : «Que Déu els perdoni».

La raó última de la seva «transfiguració», la seva vida profètica i el martiri de Romero va ser Jesús de Natzaret. La seva vida va ser una vida a l'estil de Jesús, per això va poder dir: que cessi la repressió!

Romero parlava de la «Teología de la Transfiguración», que per a ell implicava canvi de forma i de fons de les persones, de l'Església i de les estructures socials i polítiques injustes.

Aquest relat del bisbe Óscar Romero ens convida a entendre l'autèntic sentit de l'evangeli d'aquest diumenge sobre la transfiguració. La transfiguració de Jesús també el va portar al calvari de la creu tot assumint-la. A nosaltres, la transfiguració també ens demana canvi.

El 14 d'octubre del 2018, Óscar Romero va ser nomenat sant pel papa Francesc, sant Óscar Romero.