El breu passatge de l'Evangeli que proclamem aquest diumenge (Lc 12, 49-53) reafirma el profund realisme del missatge de Jesús. Amb un llenguatge sorprenent i aparentment contradictori ens alerta que un estil de viure fonamentat en l'amor toparà amb forts obstacles i dificultats.

Entremig Jesús fa referència a la seva passió, segurament perquè els motius que el varen portar a la creu són els mateixos, o molt semblants, als que provoquen aquests obstacles i dificultats, fins i tot a l'interior de les famílies. La pròpia família pot suposar un fre a tot aquell que opta per una opció radical per l'Evangeli.

La passió de Jesús i el rebuig als projectes fonamentats en l'amor són conseqüència, sobretot, de la incomprensió i de la interpel·lació a la conducta de molts que es resisteixen a perdre tot un seguit de privilegis.

En l'àmbit personal hi ha un contrast interior entre la veritat i la bellesa de les paraules de Jesús i, d'altra banda, tot el que qüestionen de la nostra vida i el que ens arriba a costar d'observar-les. I és que l'amor en el context evangèlic no l'hem d'entendre com un diluït sentiment d'afecte, bonic i passatger, sinó que és l'essència mateixa de l'Evangeli en una connexió indissoluble entre estimar Déu i estimar el proïsme, amb tot un seguit de concrecions. Aquí, el concepte de proïsme es fa extensiu a tot el gènere humà, inclosos els enemics.

Socialment la persona que es compromet a seguir Jesús, amb paraules i fets, i intenta impulsar i propagar aquesta forma de vida troba entusiasme i fredor, oposició i hostilitat, sacsejaments i trencaments. Es fa necessari molt d'esforç i un cert dinamisme per tal que el missatge arribi a tothom, principalment a les persones més inquietes sigui quina sigui la seva fama i reputació.

La perseverança, és a dir, persistir, sense defallir en el testimoni i la defensa d'una vida basada en aquest amor, és una manera de fer front a tots els entrebancs ; sempre endavant malgrat els egoismes, la supèrbia, les crítiques, les agressions... i tot el que es vagi presentant.

El deixeble de Jesús, advertit que les coses no sempre són fàcils, ha de tenir i mantenir una fermesa per tal de no negociar mai la veritat, tenint sempre presents les paraules que trobem a l'Evangeli de Sant Joan: «En el món passareu tribulacions, però tingueu confiança».