No podem fer cas d´una enquesta, ni de diverses, en aquest temps de voluntat «líquida» com diuen els experts, però hi ha elements per considerar, moviments soterrats que poden comportar resultats inesperats, en les properes eleccions al Parlament.

En la darrera enquesta del CIS (Centre d´Investigacions Sociològiques) s´ha inclòs una submostra de 1.000 entrevistes a Catalunya, amb un resultat «sorprenent i preocupant» per a algunes forces polítiques catalanes. Segons aquesta enquesta, el Parlament de Catalunya veuria incrementada la seva fragmentació amb l´entrada d´algun partit nou, però alhora remou les aigües amb unes projeccions que posen ERC com a força guanyadora, puja el PSC a segon lloc, seguit dels Comuns Podem, i en quart lloc apareix Cs, seguit de molt a prop per Junts x Cat, en cinquena posició.

No és la primera enquesta que mostra canvis en els primers llocs, però en aquesta queden més clares algunes posicions que en d´altres. Quina és la més fiable? Ho veurem el dia 14 de febrer a la nit. El cert és que hi ha moviments interns en el món independentista per causes diverses. Vegem-ne algunes.

Hi ha un cert nombre de persones desencantades, desanimades, o directament emprenyades per la deriva independentista que no ha portat enlloc. Més ben dit, ha portat a un cert caos, barrejat de lluites internes, sense plantejaments de futur. És difícil saber què decidiran i què faran el dia de les eleccions. Canviaran de vot? Es quedaran a casa ? Ja ho veurem.

Hi ha un altre grup directament indignat pel pèssim funcionament del Govern català i les seves conseqüències, moltes de les quals els han afectat directament. Aquí no parlaria de fugida de l´independentisme, però sí de fugida del mal govern. Quan directament han vist anul·lades visites mèdiques, el tancament de consultoris i CAP, o han quedat, de forma indefinida, en llistes d´espera per fer analítiques, visites o intervencions mèdiques, han arribat a la conclusió que amb aquesta gent i amb aquests partits no es va enlloc. Volen més eficàcia que no pas independència.

Tenim un altre grup més analític i reflexiu que ha vist el panorama nacional, estatal, europeu i mundial totalment indisposat a qualsevol moviment que tingui per origen la vulneració de l´estat de dret, l´incompliment de les regles de la Comissió de Venècia, i les regles de joc democràtic que ha d´imperar en tots els membres de la UE. Pot ser un grup al qual li quedi clar que el futur passa per aprofundir l´autogovern i portar-lo cap a un sistema federal.

Quin volum representa cada grup? De moment no s´hi ha posat xifres, però l´important és comprovar que existeixen, i que no repetiran mimèticament el que van votar en ocasions anteriors.

I, diguem-ho també. Les baralles internes, els trencaments i els aprofitaments d´estats emocionals tenen els seus dies comptats.

Veure com alguns volen treure profit d´actuacions passades, acabades amb fugides a l´estranger, abandonant companys de viatge i sense reconèixer cap engany ni error, ja no cola. Tot té límits, i alguns han estat sobrepassats a bastament.