El grup fundador de la prestigiosa i única revista cultural catalana de la post guerra civil de 1936-39, Dau al Set, fou creat a l´any 1948 per Joan Brossa (que va crear el nom del grup de la revista), el filòsof Arnau Puig, els pintors Joan Ponç (director de la revista), Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats (editor i impressor de la revista). Ara, com quasi sempre passa, també va haver-hi un membre berguedà, en Josep Maria de Martín i Gassó (Berga, 8 de març de 1920-20 de gener de 2005).

El senyor de Martín va fer un número extraordinari d´aquesta revista, datat el juny-juliol-agost del 1951. A la portada hi ha una fotografia de l´Àliga i el títol d´aquest número especial era La Patum de Berga. Aquesta publicació, tant berguedana, està indexada i guardada a moltes de les més importants biblioteques del món des de Nova York, Londres, París o... Madrid, és sense cap mena de dubtes la publicació patumaire i berguedana més difosa arreu del mon. Veure que a la Biblioteca Nacional de Madrid, Universitat de Sevilla, al MOMA de Nova York... University College de London... la custodien és un orgull total. Fa alguns anys vaig voler consultar un original de la publicació, el bona amic de l´època universitària, Joan Tharrats fill (malauradament ja traspassat), va deixar-me fotocopiar l´exemplar de la col·lecció del seu pare. Anys més tard vaig poder, a la fi, comprar una primera edició a la llibreria antiquària Farré del Carrer de Canuda de Barcelona, que guardo com un petit gran tresor.

Enguany, fa cent any del naixement de Josep Maria de Marín, com el de Joan Perucho, el seu amic i company de carrera de la Facultat de Dret a la Universitat de Barcelona. I Berga (!), ara com ara, res de res. De Martín és l´intel·lectual berguedà de més projecció catalana i també espanyola. Es un referent per totes les disciplines que va conrear: pintura, escriptura, història... i ni tan sols una placa, recorda la casa on va néixer. Recomano llegir Franquisme i Cultura, Destino. Política de Unidad. La lluita per l´hegemonia intel·lectual a la postguerra català de Francesc Vilanova, per copsar qui fou. Va fer dibuixos pel Correo Catalan, programes de Patum, molts llibre... i milers de coses com a curiositat diré que havia dissenyat el paper d´embolicar de l´antiga pastisseria Currubí, del carrer Major de Berga, avui desapareguda. Però avui voldria recordar, només, el seu Dau al Set, glòria per la Patum i orgull per la nostra ciutat de Berga.