Aquesta frase la va escriure a la pissarra el professor José M. Valverde, catedràtic de la Universitat de Barcelona, poeta i filòsof, per denunciar el franquisme. Nascut a Valencia de Alcántara el 1926, José M. Valverde va morir a Barcelona el 1996, ara fa 25 anys.

Amb aquesta frase, el professor Valverde volia protestar per l’expulsió dels professors José Luis López Aranguren, Agustín García Calvo i Enrique Tierno Galván de les seves càtedres de la Universitat, el 1964, per participar en una marxa estudiantil d’oposició al franquisme. Aquests tres catedràtics havien recolzat les reivindicacions dels estudiants i amb l’expulsió de la Universitat, el règim volia escarmentar aquells que s’atreviren a manifestar la mínima discrepància amb la dictadura. Després que els tres professors fossin expulsats, dos professors més, José M. Valverde i Antonio Tovar, van deixar la Universitat en solidaritat amb els expedientats. I és que sense ètica, l’estètica no serveix de res.

En el 25è aniversari de la mort del professor Valverde, he recordat aquesta frase seva per l’actitud del Ministeri de l’Interior de repatriar els menors que arribaren a Ceuta fa unes setmanes, una mesura molt poc ètica. De fet, el Defensor del Poble, Francisco Fernández-Marugán, ha demanat al Ministeri de l’Interior el cessament de les devolucions de menors migrants, tot recordant al ministre Grande-Marlaska «el deure legal per complir les previsions de l’article 35.7 de la Llei Orgànica 4/2.000 dels Drets i Llibertats dels estrangers a Espanya».

També el bisbe José Cobo, del Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, ha afirmat en relació a les devolucions dels nois migrants, que «la fe en Jesucrist ens demana no mirar a un altre costat», ja que «curar i atendre els menors que arriben sols a les nostres fronteres, és responsabilitats de tothom». El bisbe José Cobo ha dit que «des d’una perspectiva ètica, moral i legal, la resposta a l’arribada massiva no pot ser devolucions massives». I és que, com diu el Departament de Migracions de la CEE, s’ha de «garantir la vida i la seguretat dels menors».

També Justícia i Pau (i Càritas i l’ONU), s’ha adherit a la petició del Defensor del Poble, tot exigint que «cessin d’immediat les devolucions de menors per no reunir les garanties degudes». Justícia i Pau, que defensa «els drets dels menors que es troben a Ceuta», recorda al ministre Grande-Marlaska «que la legislació espanyola posa l’interès superior del menor per damunt d’altres circumstàncies».

Cal que es frenin les deportacions, que es desclassifiquin els documents del Gal i del 23-F i que el govern digui prou a les elèctriques davant l’abusiu preu de la llum. I és que com deia el professor Valverde, «no hi ha estètica sense ètica».