Pocs mesos després de descobrir Amèrica, Rodrigo de Jerez, company de Cristòfor Colom, va portar a Espanya unes fulles que els nadius utilitzaven per fumar. La Inquisició el va acusar de bruixeria perquè "només Satanàs pot conferir a l'home la facultat d'expulsar fum per la boca" i el va empresonar. Més de cinc segles després, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sentencia que cada any moren gairebé 6 milions de persones a causa d'aquesta "facultat d'expulsar fum".

El tabac és un hàbit social estès arreu del món; adolescents, joves i no tan joves fumen de manera habitual. Segurament molts fumadors pensen que el tabac només els afecta a ells, que són els que l'inhalen però, paradoxalment, el 10% de les morts provocades per càncer de pulmó corresponen a persones no fumadores. El Dr. Juan Ruiz Manzano, coordinador del Servei de Pneumologia de Centro Médico Teknon, afirma que "diversos estudis han demostrat que el tabaquisme passiu augmenta directament el risc de patir càncer de pulmó en no fumadors. S'estima que la dosi de nicotina que rep una persona no fumadora és d'un 0,5-2% del que inhala el fumador actiu".

No només és cosa del tabac

Tot i que el fum del tabac és la principal causa, hi ha altres factors com l'activitat laboral, l'edat o els antecedents familiars i personals, que també incrementen el risc de neoplàsia pulmonar. Paral·lelament, l'OMS ha alertat en un comunicat oficial que la contaminació i la pol·lució són dos nous factors de risc. De fet, el nombre d'afectats per càncer de pulmó augmenta en les ciutats amb més nivell de contaminació i "alguns investigadors calculen que, a escala mundial, un 5% de les morts per càncer de pulmó poden ser degudes a la contaminació de l'aire exterior", explica el Dr. Ruiz Manzano.

De tots els tumors, el càncer de pulmó és un dels que té la taxa de supervivència més baixa. És complicat detectar-lo de manera precoç -només se'n diagnostiquen 15 de cada 100- i, en molts casos, ja és massa tard. Per sort, els avenços mèdics han permès desenvolupar diferents tractaments que allarguen i milloren la qualitat de vida del pacient.

En funció de l'extensió del tumor, i si afecta o no els òrgans adjacents, es triarà el tractament més indicat, ja sigui cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia, teràpia dirigida o una combinació de diferents tractaments. "En estadis incipients, la intenció del tractament és curativa i, per tant, l'opció quirúrgica és la més indicada. En estats avançats, on l'objectiu del tractament és evitar la progressió de la malaltia, la quimioteràpia i la radioteràpia són les millors opcions", assegura el Dr. Ruiz Manzano.

"El fumador multiplica per 40 o 50 la probabilitat de patir un càncer de pulmó"

El Dr. Josep Morera, coordinador del Servei de Pneumologia de Centro Médico Teknon, assegura que "el fumador multiplica per 40 o 50 la probabilitat de patir un càncer de pulmó respecte una persona que no fuma" i, en gairebé tots els casos de neoplàsia pulmonar, els pacients són o han estat fumadors. Fumar, doncs, és el principal factor de risc a l'hora de desenvolupar un càncer de pulmó. Però, davant d'aquest panorama, què poden fer els no fumadors? El Dr. Ruiz Manzano té clar que "evitar l'exposició al fum del tabac en llocs públics, portar una vida saludable, fer exercici físic regular i mantenir una dieta sana i equilibrada" són algunes de les mesures preventives. Tanmateix recomana als professionals que conviuen cada dia amb productes cancerígens -mineria, industria química, etc.- que utilitzin les mesures de protecció adequades com les màscares.

La cigarreta electrònica: menys tòxica, però no innòcua

La cigarreta electrònica ha proliferat de manera sorprenent entre els fumadors i, fins i tot, entre els que no fumen. Tot i que encara no hi ha cap estudi sobre els seus efectes, conté substàncies tòxiques i, per tant, perjudicials. És cert que si es compara amb el fum del tabac convencional, que conté més de 4.000 substàncies tòxiques, és menys perjudicial, però això no garanteix que sigui un bon mètode per deixar de fumar. Per aquesta raó, el Dr. Ruiz Manzano desaconsella tant a fumadors com a no fumadors el consum d'aquesta cigarreta, "ja que suposa un risc d'addicció a la nicotina i una via d'entrada al consum de tabac".