Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han identificat una nova proteïna, la Galectina-1, que frena el càncer de pàncrees i augmenta un 20 % la supervivència, cosa que la situa com una possible diana terapèutica contra aquest tipus de càncer.

Segons ha informat l'IMIM, els investigadors han comprovat per primera vegada els efectes de la inhibició d'aquesta proteïna en ratolins que pateixen aquest tipus de càncer i els resultats han mostrat un augment de la supervivència d'un 20 %.

El treball, que es publicarà en el pròxim número de les revistes 'Cancer Research' i 'Oncoimmunology', suggereix a més que podria tractar-se d'una diana terapèutica sense efectes adversos.

Fins ara, les estratègies per tractar aquest tumor anaven dirigides a atacar les cèl·lules tumorals i tenien molt poc èxit. Els últims estudis apunten que intentar destruir el que envolta el tumor és possiblement una estratègia millor.

"La nostra aportació va en aquesta direcció, ja que reduir la Galectina-1 afecta sobretot el sistema immunològic i les cèl·lules i estructura que envolta les cèl·lules tumorals, cosa que es denomina estroma, pel que la Galectina-1 té un gran potencial", ha explicat la doctora Pilar Navarro, coordinadora del grup d'investigació en mecanismes moleculars de tumorigènesis de l'IMIM i directora del treball.

"S'ha vist a més que l'eliminació de la Galectina-1 en ratolins no té efectes perjudicials, pel que podria tractar-se d'una diana terapèutica segura i sense efectes adversos", ha afegit la investigadora Neus Martínez.

En col·laboració amb el Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar, que s'ha encarregat d'analitzar algunes mostres, es van estudiar tumors pancreàtics de ratolins amb els nivells alts de Galectina-1 i tumors després d'eliminar-la.

Els investigadors van veure que els tumors sense la proteïna mostraven menys proliferació, menys vasos sanguinis, menys inflamació i en canvi tenien un increment del component immunològic, sobretot en tumors menys agressius.

El càncer de pàncrees és un dels tumors amb pitjor pronòstic que existeix, amb una supervivència als 5 anys del diagnòstic inferior al 2%.

Encara que no és un tumor molt freqüent, és la quarta causa de mort per càncer als països desenvolupats perquè sovint es diagnostica massa tard, quan el tumor ja ha desenvolupat metàstasi i per la ineficàcia dels tractaments actuals.

A Espanya es diagnostiquen cada any uns 4.000 casos d'aquest tipus de càncer, un dels tumors que ha tingut menys avenços terapèutics els últims anys.

Encara que els resultats són molt "encoratjadors", els investigadors han demanat "ser prudents, perquè hi ha molts factors que s'han de tenir en compte".

Ara els investigadors volen traslladar els resultats obtinguts a estudis preclínics on tractaran els ratolins amb càncer de pàncrees amb inhibidors químics o anticossos dirigits contra la Galectina-1 (de forma anàloga al que seria un tractament per a un pacient amb càncer), per verificar la utilitat terapèutica d'aquesta diana.

En cas d'obtenir resultats positius i aconseguir frenar el tumor, el pròxim pas seria proposar el seu ús en pacients.