Segueix-nos a les xarxes socials:

L'oftalmòleg Borja Corcóstegui és nomenat nou acadèmic numerari

La Reial Acadèmia de Medicina reconeix la tasca del doctor, referent en cirurgia vitreoretinal

L'oftalmòleg Borja Corcóstegui és nomenat nou acadèmic numerariIMO

El doctor Borja Corcóstegui, fundador i director mèdic de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), ha ingressat com a acadèmic numerari a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). Amb el seu ingrés, el doctor Corcóstegui ocupa la cadira que fins ara pertanyia al professor Josep Traserra, catedràtic d'otorrinolaringologia i membre emèrit de la institució. La RAMC, que disposa de 60 acadèmics numeraris elegits per votació entre els mateixos membres, reconeix així la seva contribució a la medicina catalana com a referent mundial en cirurgia vitreoretinal.

L´oftalmòleg, que va ingressar a la Reial Acadèmia de Medicina per primera vegada el 2009 com a acadèmic corresponent i que va ser triat per votació com a membre numerari a l´abril del 2016, ha expressat múltiples vegades la seva admiració per la medicina de Catalunya. Per aquest motiu, malgrat el seu origen basc, va decidir establir-se a Barcelona, on ha desenvolupat tota la seva carrera mèdica i ha fet aportacions destacades amb projecció internacional. Mostra d´això és el reconeixement com a soci d'honor de la Societat Catalana d'Oftalmologia de Catalunya el 2015.

El doctor Corcóstegui és membre de nombroses societats nacionals i estrangeres, com la Sociedad Española de Retina y Vítreo o la European Society of Retina Specialists. Té més d'una dotzena de premis i reconeixements internacionals, relacionats amb la seva activitat i les seves aportacions en el despreniment de retina, i el 2010 es va convertir en el primer espanyol a ingressar com a membre d´honor de la Retina Society, una de les societats oftalmològiques més antigues i prestigioses del món, segons la qual el doctor Corcóstegui és «un gran mestre i amic de molts, a més d´una figura exemplar en l'oftalmologia mundial». El mateix any va guanyar el Senior Achievement Award, i el 2012 va rebre un dels premis en retina més reconeguts en l´àmbit internacional, el Stanley Chang, MD Lectureship, atorgat per la Universitat de Colúmbia.

Gran aportació a l´oftalmologia

Amb una pròdiga activitat editorial com a autor de múltiples articles i llibres especialitzats i editor en cap d´Ophthalmic Research, la seva aportació a l'oftalmologia és àmplia i valuosa. Va ser un dels pocs oftalmòlegs del món que, fa 25 anys, va començar a fer cirurgia ambulatòria en oftalmologia, una pràctica que aleshores va ser criticada i que actualment es du a terme a gairebé tots els centres. Als anys 90, va introduir a Europa els perfluorocarbonis líquids, substàncies sintètiques transparents amb un elevat pes específic que van marcar un abans i un després en la cirurgia vitreoretinal i que van constituir una fita en el maneig intraoperatori de casos complicats.

Els seus amplis coneixements i la plena dedicació a la retina li permeten abordar amb èxit cirurgies amb un nivell molt alt de dificultat, dutes a terme per pocs especialistes, com la cirurgia escleral per al maneig de despreniments de retina. A més, treballa en el camp de la recerca, que considera «el leit motiv de l'oftalmologia» col·laborant en estudis nacionals i internacionals i participant com a investigador principal en el desenvolupament d´un nou model de xip de retina desenvolupat per Pixium Vision.

L´oftalmòleg també és cofundador i vicepresident de la fundació Ulls del món i impulsor i president honorífic de la Fundació IMO, entitat que des del 2010 es dedica a la recerca, docència, prevenció i acció social relacionada amb la salut ocular. També és cofundador i director científic de l'European School for Advanced Studies in Ophthalmology, on és professor. En l´àmbit formatiu, ha dirigit nombroses tesis doctorals i ha exercit com a professor a la UAB, a més de ser titular de la Càtedra Institut de Microcirurgia Ocular, on fan actualment sis cursos de màster i tres postgraus.

Prem per veure més contingut per a tu