El grup de Recerca Translacional en el Càncer de la Infància i l'Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca ha identificat un dels mecanismes que promouen la producció i el desenvolupament en el rabdomiosarcoma, un tipus de càncer infantil que suposa un 8% de tots els càncers en nens i nenes. Els investigadors han descobert el mecanisme que fa que la via Hedgehog estigui fortament activada en aquests tumors tot i no presenciar mutacions directes en la majoria de casos. La recerca mostra que la via de senyalització Hedgehog té un paper clau en la proliferació cel·lular, el creixement i la diferenciació de les cèl·lules tumorals.

L'investigador principal del grup de recerca, Josep Roma, explica que per dur a terme l'estudi es van implantar línies cel·lulars de tumors humans de rabdomiosarcomes en models animals d'experimentació i van observar que, quan les cèl·lules no tenien els lligands, els tumors no podien créixer o bé el seu creixement era molt limitat. Per tant, inhibir la interacció entre el lligand i el seu receptor podria ser una bona diana terapèutica.

Amb aquest descobriment, els investigadors consideren que es permetrà oferir alternatives a mitjà termini per als pacients que no responen a les teràpies actuals. L'any 2011, el mateix grup de recerca ja va descobrir la implicació d'una altra via de senyalització, i per tant, una de les línies de treball en marxa està enfocada a aconseguir la doble inhibició farmacològica d'aquestes dues vies.

900 infants afectats cada any

El càncer infantil afecta uns 900 infants cada any, a l'Estat espa-nyol. El 8% dels tumors detectats, entre 80 i 90 d'anuals, són un rabdomiosarcoma, tumors malignes que poden aparèixer en gran varietat de localitzacions, com pot ser extremitats, cap i coll, nas o orelles, i és el tipus més comú de sarcoma de teixits tous en nens.

Segons la localització, poden ser més o menys agressius, amb més capacitat invasora, destructora o de metàstasi. En els casos més favorables, hi pot haver una curació d'un 80-90%. Però si la malaltia es troba en fase avançada o es presenta en metàstasi, el pronòstic és molt més desfavorable i la taxa pot ser molt més baixa, fins i tot per sota del 40%.

Els nous tractaments més individualitzats han permès que la supervivència de pacients de càncer infantil durant els darrers 20 anys hagi augmentat, però tot i això un 20% encara no es curen.