La immunització materna és un dels temes més destacats del XXII Curs d'Actualització Vacunes 2018, que s'ha fet aquests dies a la Vall d'Hebron. Els principals professionals sanitaris de l'Estat espanyol en l'àmbit de la vacunació s'han reunit per parlar, entre altres temes, de la necessitat de vacunar les dones embarassades per protegir els nadons contra malalties com la grip o la tos ferina.

La doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, ha defensat que encara queda molt recorregut per fer en el cas de la vacunació contra la grip, tenint en compte que només ho fa el 22% de dones embarassades. Una xifra que, segons Campins, ha augmentat gràcies a una campanya del departament de Salut. Campins ha defensat que «vacunant la mare de la grip s'aconsegueix una doble protecció: la de la mare i la del nen», que fins als sis mesos de vida no se li podria administrar.

Magda Campins ha explicat que a Catalunya hi ha unes «excel·lents» cobertures vacunals en l'edat adulta en vacunació de la tos ferina en gestants, que se situa aproximadament en el 80%. Tot i això, explica que no estan tenint «tant d'èxit» en la vacunació per grip a les embarassades, tot i ser un grup de risc.

Aquest any es compleix el centenari de l'epidèmia de grip del 1918 que va causar aproximadament 50 milions de morts a tot el món. Encara que la doctora Campins afirma que aquest any hi ha hagut «poca concordança» amb la vacunació de la grip, diu que s'han seguit evitar casos greus.

Un estudi recent publicat pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties ha demostrat que hi ha 27 països europeus que tenen programes de vacunació per a les gestants i que les cobertures vacunals arriben al 23%, aproximadament. El país que té cobertures més altes és Irlanda, amb el 60%, seguit d'Anglaterra, amb el 44% de cobertura.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron està apostant per a la recerca, sobretot en la vacunació enfront el virus respiratori sincitial, un virus que causa infeccions respiratòries en lactants i que és la causa més freqüent d'ingressos hospitalaris de lactants en els mesos d'hivern. Per això, en aquests moments hi ha una vacuna en investigació per un laboratori americà amb el qual col·labora la Vall d'Hebron. La vacuna es troba en fase 3, és a dir, porten 2 anys investigant, i calculen que aproximadament el 2021 podria ser efectiva i es podria comercialitzar.

Per altra banda, el doctor Fernando Moraga, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, ha destacat l'increment de casos de xarampió a Europa, sobretot a Itàlia i França. Per això, aquests dos països han decidit que certes vacunes siguin obligatòries per als infants en els primers anys de vida.

El doctor Moraga ha remarcat que a l'Estat espanyol no hi ha cap vacuna obligatòria, sinó que són vacunes recomanades pel sistema de salut, i creu que s'ha de seguir en aquesta línia perquè la cobertura vacunal en els dos primers anys de vida és molt elevada, es troba al voltant del 95%.

Segons Moraga, l'obligatorietat «només comportaria un efecte de rebuig d'algunes persones», per això, ha defensat que «en aquest moment, l'obligatorietat al nostre país no té cap sentit».