Canícula

Les altes temperatures d'aquests dies dificulten les activitats de la vida diària, com per exemple desplaçar-se o treballar. Si no es prenen mesures, la calor pot ser perjudicial per a la salut. La Generalitat dona recomanacions:

A casa

Durant el dia, cal tancar les persianes de les finestres on toca el sol. I a la nit, obrir les finestres per refrescar la casa.

Es recomana estar-se a les sales o habitacions més fresques i re-córrer a algun tipus de climatització (aire condicionat, ventiladors). Si a casa no es disposa d'aquests aparells, cal mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...).

És important refrescar-se sovint, ja sigui dutxant-se, recorrent a tovalloles molles, i beure aigua fresca de forma regular encara que no es tingui set.

Si a casa hi ha animals de companyia, cal procurar que no s'estiguin al sol, i sobretot també hidratar-los.

Al carrer

Quan se surt al carrer s'ha d'evitar el sol directe, i si és inevitable, portar gorra o barret. Sempre que es pugui, caminar per l'ombra.

Un consell a l'hora de sortir al carrer quan la temperatura és elevada i el sol pica és utilitzar roba lleugera (de cotó, per exemple), de colors clars i que no sigui ajustada.

Portar aigua i beure'n sovint és una altra recomanació, així com també descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

Cal mirar d'evitar sortir a les hores de més calor, així com fer activitat física intensa.

Als àpats

S'han d'evitar els menjars molt calents i els que porten moltes calories (salses, fregits, arrebossats) i optar per fer àpats lleugers. També cal prendre aliments rics en aigua, com ara fruites, verdures i hortalisses, que ajuden a recuperar les sals minerals que es perden amb la suor.

És bàsic beure aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no es tingui sensació de set. I no prendre begudes alcohòliques.

Al cotxe

A l'estiu, per fer desplaçaments llargs és millor no viatjar durant les hores de més calor, encara que hi hagi climatització. En els viatges és bo aturar-se periòdicament per descansar i refrescar-se. Beure aigua, i per tant portar-ne al cotxe, és clau.

Cal posar atenció als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del cotxe.

A dins el cotxe, amb les finestres tancades, no deixar mai, ni per una estona, animals de companyia, nens, persones grans o vulnerables.

Ajudar els altres

Visitar un cop al dia gent gran que viu sola o està malalta. Si prenen medicació, revisar amb el metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

Si alguna persona es trobés sota els efectes de deshidratació, avisar els serveis mèdics o el 112. Traslladar-la a un indret més fresc, donar-li aigua, mullar-la i ventar-la fins que arribin els professionals de la salut.