31 de març de 2019
31.03.2019
Regió7

Un 10% dels nadons han estat exposats al cànnabis durant l'embaràs, segons un estudi de salut

31.03.2019 | 00:08
Un 10% dels nadons han estat exposats al cànnabis durant l'embaràs, segons un estudi de salut

Un 10% dels nadons han estan exposats al cànnabis durant l'embaràs. Aquesta droga, després de l'alcohol i el tabac, és la tercera substància tòxica més consumida per les parelles embarassades i les mares lactants. Són dades que es van donar a conèixer a mitjan aquest març en la primera Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Aquest centre és l'únic a Catalunya amb una unitat especialitzada en aquesta matèria. Les dades s'han extret a partir del seguiment de 1.800 dones embarassades de Múrcia i unes 600 a la Garrotxa en les dues unitats d'aquestes característiques que hi ha a l'Estat i que, segons els experts, és extrapolable a tot el país. La principal tasca és detectar i conscienciar els pares dels possibles riscos ambientals durant la gestació i donar-los pautes per millorar els hàbits.

Els efectes dels nadons que durant l'embaràs han estat exposats al cànnabis van més enllà del seu desenvolupament cognitiu i s'estenen fins a l'adolescència amb símptomes com la hiperactivitat, la falta d'atenció o el fracàs escolar. Això s'explica perquè la droga, durant la gestació, travessa la placenta i la llet materna i arriba als receptors cerebrals del fetus i els nadons, fet que provoca canvis en els neurotransmissors.

Actualment, es calcula que un 10% dels nadons han estat exposats a aquesta droga durant l'embaràs. D'aquest 10%, aproximadament un 4% es deu a mares consumidores de cànnabis, mentre que el 6% restant són mares que hi estan exposades passivament a través del consum de les parelles. Conscienciar dels efectes negatius i dels riscos de consumir alcohol i drogues durant la gestació és una de les tasques que fa la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Hospital d'Olot.

Conscienciar dels riscos ambientals i millorar hàbits

Des que es va posar en marxa a Olot fa dos anys i mig, unes 600 dones s'han assessorat a la unitat. Un dels pediatres i membre de la unitat, Ferran Campillo, ha destacat la bona resposta que està tenint, fins al punt que algunes parelles provenen d'altres comarques. Segons el pediatre, temien que parlar de temes tabú com el consum d'alcohol, drogues i d'altres elements tòxics portés algunes parelles a no tornar però la realitat ha estat molt diferent i cada cop es pren més consciència dels efectes de l'entorn en l'embaràs. Així, per exemple, ha explicat que alguns usuaris els avisen dels riscos de treballar en una fàbrica on manipulen plàstics o de l'aigua que beuen d'un pou. A la unitat els donen pautes per fomentar els bons hàbits i reduir els factors de risc. També es fa un seguiment al llarg de l'embaràs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...