Nutrició

Un equip del departament de Medicina Psicològica i del departament de Bioquímica de l'Escola de Medicina Yong Loo Lin de la Universitat Nacional de Singapur ha descobert que les persones grans que consumeixen més de dues porcions estàndard d'alguns bolets per setmana, com és el cas dels xampinyons, poden tenir un 50% de probabilitats menys de tenir un tipus de deteriorament cognitiu que sovint és precursor de la malaltia d'Alzheimer.

Una porció es defineix com tres quarts de tassa de xampinyons cuits amb un pes mitjà de prop de 150 grams. Dues porcions serien equivalents a aproximadament la meitat d'un plat. Si bé les mides de les porcions actuen com una guia, s'ha demostrat que fins i tot una petita porció a la setmana podria ser beneficiosa per reduir les possibilitats de deteriorament cognitiu.

«Aquesta correlació és sorprenent i encoratjadora», assenyala Lei Feng, autora del treball. L'estudi que s'ha fet durant sis anys, ha permès recopilar dades de més de 600 persones, concretament xinesos de més de 60 anys que viuen a Singapur. Els resultats, que s'han publicat al Journal of Alzheimer' s Disease, mostren que a més podrien identificar altres factors dietètics que podrien estar associats amb un envelliment cerebral saludable i un menor risc d'afeccions relacionades amb l'edat en el futur.

El deteriorament cognitiu lleu se sol considerar com l'etapa entre la disminució cognitiva de l'envelliment normal i la disminució més greu de la demència. Les persones grans afectades sovint mostren algun tipus de pèrdua de memòria o oblit i també poden mostrar dèficit en altres funcions cognitives com el llenguatge, l'atenció i les capacitats visuoespacials. No obstant això, els canvis poden ser subtils, ja que no experimenten deficiències cognitives incapacitadors que afecten les activitats de la vida quotidiana, que són característiques de l'Alzheimer i altres formes de demència.

«Les persones amb deteriorament cognitiu lleu encara poden fer les seves activitats diàries normals. Llavors, el que vam haver de determinar en aquest estudi és si aquestes persones de la tercera edat van tenir un pitjor acompliment en les proves neuropsicològiques estàndard que altres persones de la mateixa edat i nivell educatiu», comenta Feng.

Els investigadors van fer entrevistes i proves exhaustives a les persones grans per determinar un diagnòstic precís. «L'entrevista va tenir en compte la informació demogràfica, l'historial mèdic, els factors psicològics i els hàbits alimentaris. Una infermera va mesurar la pressió arterial, el pes, l'alçada, el puny i la velocitat en caminar. També es va fer una prova de pantalla simple sobre cognició, depressió i ansietat», detalla.

Després, es va fer una avaluació neuropsicològica estàndard de dues hores, juntament amb una qualificació de demència. Els resultats generals d'aquestes proves es van analitzar en profunditat amb experts psiquiatres involucrats en l'estudi per obtenir un consens de diagnòstic.

Bolets i deteriorament cognitiu

Es van esmentar sis bolets comunament consumits a Singapur en l'estudi. Eren xampinyons daurats, bolets d'ostres, xiitake i botó blanc, així com xampinyons secs i enllaunats. Tot i això, els investigadors assenyalen que és probable que altres bolets també tinguin efectes beneficiosos.

Segons els experts, pot ser gràcies a un compost específic que es troba en gairebé totes les varietats de fongs. «Estem molt interessats en un compost anomenat ergotioneïna», comenta Irwin Cheah, investigador del Departament de Bioquímica de la NUS.

L'ergotioneïna és un antioxidant i antiinflamatori únic que els humans no poden sintetitzar per si mateixos. Però es pot obtenir de fonts dietètiques, i una de les principals són els fongs.