19 de juliol de 2019
19.07.2019
Regió7

Descobreixen que han donat un medicament erroni als seus fills perquè els apareix pel a la cara

Diferents pares i mares han denunciat un laboratori per subministrar un regenerador capil·lar a quatre nadons en lloc d'omeprazol

19.07.2019 | 21:02
Descobreixen que han donat un medicament erroni als seus fills perquè els apareix pel a la cara

Els pares de quatre nens han denunciat un laboratori, empreses importadores i distribuïdores de medicaments I a dues farmàcies per fabricar, distribuir i vendre un producte amb regenerador capil·lar que es va entregar per error a les famílies i aquestes les van fer prendre als seus nadons. Als petits els havien prescrit omeprazol i en el seu lloc se'ls va subministrar un producte per evitar la caiguda de cabells. La denúncia penal s'ha presentat per presumptes delictes contra la salut pública i de lesions, i s'està a l'espera que s'adjudiqui a un jutjat d'instrucció.

Els menors tenien menys d'un any quan es va produir aquest fet -el primer d'ells el mes d'abril passat-, però un informe del departament de farmacovigilància de la Conselleria de Sanitat de Cantàbria, on van passar els fets, recull que en total s'han notificat 10 casos.

Aparició de borrissol facial

Els nens van ser diagnosticats de reflux gastroesofàgic en un centre de salut de Cantàbria, on els van prescriure una fórmula elaborada amb omeprazol, que van ingerir durant diversos dies. Aquest preparat que es va donar als petits va ser elaborat en dues farmàcies.

Els pares es van espantar per l'aparició de borrissol en els menors, sobretot en la zona facial, i des del centre de salut es va alertar al Servei de Farmacovigilància de Cantàbria. La reacció adversa es va notificar a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris el passat 12 de juny, que va ordenar la retirada del producte del mercat. Com a mesures cautelars es va decidir retirar totes les unitats distribuïdes del lot afectat i que les comunitats autònomes realitzessin un seguiment.

La denúncia penal incideix que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris no ha comunicat a dia d'avui el resultat de les investigacions, "mantenint els progenitors totalment al marge de les actuacions que s'han dut a terme".

Una mescla amb minoxidil

Aquesta denúncia va acompanyada de diversa documentació, com l'informe d'una pediatra en el qual consta que la causa de l'aparició del borrissol en un dels menors es deu al fet que el producte que se li va subministrar contenia minoxidil en lloc de l'omeprazol prescrit.

Segons la informació proporcionada per la pediatre, i que consta a la denúncia, el minoxidil és un vasodilatador emprat com a regenerardor capil·lar.

La denúncia també demana que se citi l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitari i a la Conselleria de Sanitat de Cantàbria com a possibles responsables civils subsidiaris, en tractar-se d'organismes "encarregats de vetllar pel compliment de la normativa reguladora de l'expedició de medicaments".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...