Investigadors de l'Hospital del Mar han dissenyat un sistema d'estimulació sensorial nocturna que millora els símptomes de la fibromiàlgia. L'assaig clínic ha mostrat una disminució de la fatiga i el dolor en les pacients, així com la millora de la qualitat del son, gràcies a l'aplicació d'una vibració sensorial suau durant la nit. Ara s'analitzarà si el tractament produeix canvis en la connectivitat funcional del cervell de les pacients, que permet objectivar la resposta terapèutica, i es buscaran variables per predir qui es pot beneficiar d'aquest tractament que s'aplica a través d'un matalàs modificat. És un matalàs normal amb motors que transmeten una lleugera vibració tàctil al cos.

Les 63 pacients seleccionades van participar en un assaig clínic controlat i es van dividir en dos grups. Es va alternar l'ús del matalàs i un altre mètode com a placebo. L'estimulació va consistir en l'acció de sis motors petits distribuïts de forma simètrica que transmetien una lleugera vibració durant tres hores, dues durant la nit i una abans de llevar-se. La freqüència era variable, dels 2 als 90 hertzs, molt per sota dels límits de risc màxim recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els resultats van demostrar una millora en la fatiga del 25% de les pacients, el doble que només amb l'efecte placebo. La millora en el dolor es va situar en el 18%. A més, la millora es va començar a registrar el cinquè dia de tractament i es va allargar almenys durant cinc setmanes, molt més que les pacients que van fer l'altre mètode.