Les reserves de sang són un 5% superiors a les de l'any passat, malgrat el descens en donacions que hi acostuma a haver en els mesos de juliol i agost. La consellera de Salut, Alba Vergés, ho ha aplaudit aquesta setmana en una visita al Banc de Sang i Teixits, acompanyada del president de la Generalitat, Quim Torra.

Tot i aquest increment, no s'ha d'abaixar la guàrdia. Quim Torra ha fet una crida a la ciutadania a donar sang : «Ara que molts ja tornem de les vacances, és un bon moment per recordar-nos que fa falta tornar a donar sang. Hem d'augmentar les reserves. Tornem a expressar aquesta solidaritat».

«És una institució d'avantguarda»

Torra ha destacat que el Banc de Sang i Teixits de Catalunya «és una institució d'avantguarda a Europa», que traspassa fronteres, ja que col·labora amb institucions internacionals, a més de ser un equipament d'excel·lència, en el qual se centralitzen les donacions i la demanda de sang de tot Catalunya. «Som un país que es mulla quan fa falta», ha destacat, i ha agraït la feina dels professionals i donants. També ha recordat que cada donació de sang ajuda tres persones, perquè se separen hematies, plasma i plaquetes; i cada dia fan falta 1.000 donacions a Catalunya.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha expressat: «Aquest any estem satisfets perquè estem en uns nivells un 5% superiors als de l'any passat, però tornem a fer una crida perquè quan s'acaba l'estiu, quan la gent entra un altre cop en la seva dinàmica laboral i d'escoles, també és un període una mica crític».

Reserves per a nou dies

Actualment, el banc té reserves per a nou dies, davant dels deu ideals: «Nou dies són correctes, però és una qüestió d'estar sempre atent», ja que la sang caduca, i davant les 1.000 donacions diàries idònies, a l'estiu baixa fins a les més de 700 que van entrar dimecres, segons ha xifrat el Banc de Sang.

Les més de 37.000 donacions que s'han fet a Catalunya els mesos de juliol i agost demostren, segons Vergés, «l'altruisme dels donants». Ha remarcat que «són la base de tot aquest engranatge, que al final es tradueix a salvar vides i donar oportunitats de curació a moltíssima gent». La consellera ha afegit que «és molt important que tinguem sempre els recursos com a país per poder tirar endavant totes les organitzacions, també sanitàries, que depenen del departament de Salut de la Generalitat».

Fer arribar el missatge

Enric Argelagués, director del Banc de Sang, ha explicat en declaracions a l'agència Europa Press que aquesta setmana han convidat i rebut la visita del president i la consellera a les instal·lacions del Banc de Sang, i que no els han fet les peticions de més pressupost que fan les institucions habitualment: «Els hem demanat que ens ajudin a fer arribar aquest missatge a la població: que és necessari augmentar les reserves de sang el setembre i l'octubre.

Segons Argelagués, «l'estiu és un moment «particularment difícil» i és necessari insistir per mantenir uns estocs correctes. Celebra que tant el president com la titular de Salut siguin conscients en aquest aspecte, ja que tots dos són donants.