L'interès pel menjar sa i portar un estil de vida saludable ha crescut en la població espanyola en els últims anys: la tradicional operació biquini es prolonga durant tot l'any i cada vegada són més els que es preocupen per ingerir plats més saludables.

Carol Ann, autora de més de 20 llibres sobre salut i nutrició, destaca: "Perdre pes és qüestió de matemàtiques. Si elimines de la dieta 3.500 calories a la setmana, sense canviar el teu nivell d'activitat, perdràs gairebé mig quilo de greix".L'experta recorda que tots els menjars contenen calories, elements la funció dels quals és produir energia, si bé alerta que hi ha aliments que contenen el que es coneix com a 'calories buides', és a dir, que aporten energia però cap nutrient. Aquí apunta al sucre i a l'etanol (l'alcohol que contenen els licors, el vi i la cervesa).

Per a l'especialista, aquestes serien algunes formes eficaces de retallar calories:

Tria postres baixes en calories

L'experta posa d'exemple que mitja tassa de gelat de Häagen de xocolata són 260 calories, mentre que el sorbet de xocolata d'aquesta mateixa marca són 130 calories.

Passa't als desnatats

Ann reconeix que la millor font de calci és la llet i els productes lactis, si bé aquesta conté greixos saturats a més de colesterol i bastantes calories (un got de llet sencera equival a 150 calories mentre que la versió desnatada 85).Utilitza edulcorants

La culleradeta de sucre al te o al cafè són 15 calories. En prendre un parell de cafès al dia, amb dues culleradetes cadascun, ja són 60 calories. No obstant això, indica que els edulcorants no tenen ni una sola caloria.

Torrada millor que entrepà

Una llesca de pa de motlle pot tenir de 65 a 120 calories. La solució és bastant senzilla: en comptes de fer un entrepà prepara una torrada (sense mantega, ni oli) i posa-hi damunt el formatge o l'embotit. "Amb una cosa tan senzilla ja estàs eliminant unes 100 calories al dia", precisa Carol Ann. I si s'utilitza pa integral, millor perquè aquesta fibra extra millorarà encara més la recepta.Modifica els amaniments

Encara que l'oli d'oliva és un menjar, conté moltes calories. Utilitza menys oli d'oliva, o passa't a les herbes i al suc de llimona, i estaràs retallant calories sense tot just adonar-te.Amaneix les verdures

En comptes de banyar les verdures en mantega o oli per a donar-los sabor utilitza herbes aromàtiques i espècies. Per cada cullerada d'oli i mantega que s'estalvia es retallen 100 calories.

Pela el pollastre

Els ocells acumulen gairebé tot el greix sota la pell. Un pit de pollastre amb pell i fregida són 217 calories, mentre que sense pell 160. Mig ànec rostit amb la pell són 1.287 calories i sense ella, 444.

Estofat millor que barbacoa

Les carns vermelles són colesterol, greixos saturats i un sabor deliciós. Però hi ha diferència entre estofat de vedella i unes costelles de porc a la graella. Si es deixa refredar aquest estofat abans de menjar es podrà llevar una fina capa de greix que equival a 100 calories menys en el menjar.

Neteja la carn picada

Omple un cassó d'aigua i posa'l al foc. Mentre l'aigua arriba al punt d'ebullició fregeix la carn picada fins que la carn coixa color. Quan estigui feta elimina el greix de la paella amb una cullera i posa la carn en un colador o escorredor i aboca un got d'aigua calenta per damunt, i un altre més. Cada cullerada de greix que es treu són 100 calories menys (i colesterol i greixos saturats).

"Les calories no són les teves enemigues. Al contrari, et donen l'energia que necessites per a portar una vida saludable. El truc és controlar-les i no deixar que elles et controlin a tu. Quan saps quanta energia t'aporta un aliment en concret pots planejar la teva dieta menjant justament el que gastes, i viceversa. Si ho aconsegueixes, el teu cos et dirà 'gràcies' cada dia", sentència l'experta.