La pastilla preventiva del VIH, coneguda com a PrEP, ja està disponible a Catalunya. Les persones amb un elevat risc d'infecció podran accedir al nou tractament al CAP Drassanes i al BCN Checkpoint, dos centres comunitaris de Barcelona amb molta experiència en aquest àmbit, i també a 19 unitats funcionals de la sida que hi ha en hospitals d'arreu de Catalunya.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha deixat clar que és la Generalitat qui finança la PrEP, que suposarà una inversió de 840.000 euros anuals. Salut preveu que se'n beneficiaran unes 2.500 persones a Catalunya.

Tot i que des dels anys 90, quan es va produir el pic d'infeccions de VIH, se n'ha reduït de forma clara la incidència, es calcula que cada any se'n diagnostiquen uns 600 casos a Catalunya; una xifra que representa de mitjana quasi uns dos diagnòstics al dia. Guix ha advertit de «certa estabilització» en aquesta xifra i ha afirmat que està sent «difícil» reduir-la.

En aquest context s'emmarca l'aprovació de la PrEP després d'uns anys d'espera a l'Estat espanyol, mentre altres països ja l'havien incorporat com a medicament preventiu, com França o Regne Unit. Suposa un tractament molt efectiu per evitar contagis de VIH.