Vuit de cada deu solsonins es desplacen fora del municipi i de la comarca -principalment a Manresa- per comprar. Ho revela l'Enquesta sobre els Hàbits de Compra elaborada per l'Ajuntament de Solsona que també constata que allò que més valora la població respecte el comerç de la ciutat és la confiança, el bon tracte al client i la qualitat de l'oferta, mentre que allò que menys agrada és l'elevat preu dels productes i la poca varietat. L'enquesta forma part de l'Anuari Socioeconòmic de Solsona 2012 que s'ha presentat aquest dimarts i que recull dades territorials, socials, econòmiques i mediambientals. El document posa sobre la taula que des del 2008 fins el 2012 l'atur ha augmentat en 461 persones.

L'Ajuntament de Solsona ha decidit elaborar un nou Anuari Socioeconòmic de la ciutat, ja que feia sis anys que no n'editava cap. Així ho ha explicat l'alcalde de la ciutat, David Rodríguez, qui ha afirmat que "amb l'arribada de la crisi vam pensar que era millor esperar-se per elaborar un nou document tenint en compte que el mapa socioeconòmic de la ciutat canviava molt". Tanmateix, Rodríguez ha manifestat que "ara ens sembla que tenim un mapa prou estabilitzat i és important que tinguem un punt de referència a partir del qual emprendre les actuacions que ens permetin començar a encarar la sortida de la crisi".

El document recull dades territorials, socials, econòmiques i medi ambientals de la ciutat i és de consulta lliure a través de la pàgina web del consistori. Segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier González, es tracta d'un document que també "pot ser una eina pels empresaris o emprenedors que vulguin tenir informació del territori i els serveixi per muntar els seus negocis". L'Anuari s'estructura en nou grans apartats que són: Territori i clima, Població, Economia, Habitatge i parc de vehicles, Medi Ambient, Ensenyament i Salut, Enquesta sobre els hàbits de compra i valoració del comerç a Solsona, Enquesta als visitants i turistes de Solsona i Resum de dades socioeconòmiques 1981-2012.

Hàbits de compra i valoració del comerç

L'Enquesta sobre els hàbits de compra i valoració del comerç de Solsona és un dels nous apartats que inclou l'Anuari Socioeconòmic en relació al de l'any 2006. En total, es van realitzar 220 enquestes, 100 de les quals telefònicament i 120 de manera presencial. Segons ha explicat la tècnica del Centre de Desenvolupament Rural Integrat de Catalunya (CEDRICAT), Marta Planas, 8 de cada 10 persones entrevistades es desplacen fora del municipi o la comarca per comprar. D'aquestes, una gran majoria ho fa a Manresa (47%), seguida de Barcelona (15%), i a altres municipis (6%).

L'enquesta també revela que els aspectes més ben valorats respecte el comerç de Solsona són la confiança i el bon tracte amb el client i la qualitat de l'oferta. Per contra, allò que menys valoren és l'elevat preu i la poca varietat en els productes. El 72% dels entrevistats els agrada comprar al nucli antic, enfront del 25% que no.

Un 84% dels turistes afirmen que tornaran de visita o de vacances a Solsona

Un altre dels apartats que també s'inclouen per primer cop a l'Anuari és l'Enquesta als visitants i turistes de Solsona. Aquesta enquesta s'ha fet a 55 visitants de manera presencial. El document revela que allò que més agrada als visitants és la informació i atenció rebuda, l'estat de conservació del patrimoni i la senyalització dels recursos turístics. A més, l'enquesta constata que gairebé la totalitat de les persones enquestades -93%- assenyala que recomanarà aquest destí a familiars, amics o coneguts, mentre que el 84% afirma que tornarà de vista o vacances a la zona.

L'atur a Solsona augmenta en 461 persones en quatre anys

Una altra de les dades recollides a l'Anuari és la població que es troba a l'atur. Actualment, segons les dades del mes d'octubre, a Solsona hi ha 702 persones a l'atur mentre que al total de la comarca n'hi ha 861. Segons ha detallat Planas, aquesta situació s'agreuja especialment des del 2008 fins a l'acutalitat en que la dada va augmentar en 461 persones. De les persones que es troben a l'atur, un 58% són homes, mentre que un 42% són dones.

A més, 4 de cada 10 persones que es troben a l'atur porten menys de mig any en aquesta situació. Tot i això, el document constata que des de l'any 2008 les persones que porten més de 2 anys a l'atur han augmentat en un 20%. Per sector d'activitat econòmica, l'atur es concentra en el sector serveis (36%), seguit de la construcció (30%) i la indústria (25%).