L'Ajuntament de Solsona ha subvencionat la creació de 21 llocs de treball estables durant el 2013, amb un import atorgat de 20.600 euros en incentius d'entre 423 i 1.550 euros per beneficiari. Aquest és el balanç de la primera convocatòria d'ajuts per al foment de la implantació empresarial i la creació d'ocupació. L'assignació pressupostària que s'havia reservat a aquests ajuts pel 2013 ascendia a 40.000 euros, però se n'han atorgat poc més de la meitat pel nombre de sol·licituds tramitades, que han estat només 23. Segons les bases, cada beneficiari podia percebre un màxim de 2.100 euros. Durant el primer trimestre del 2014 és previst que se n'obri la segona convocatòria.

Amb la primera convocatòria dels ajuts, impulsats per la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament Solsona, s'han obert una vintena de noves activitats econòmiques i tres empreses que ja existien han introduït millores al negoci. La majoria pertanyen al sector terciari. Es tracta de set botigues de roba, complements, articles de merceria, artesania i alimentació; serveis de psicologia, educatius, d'activitats esportives i de salut; un taxista i dues empreses de transports, dos negocis de restauració, un de jardineria i dos d'artesania. Bona part de les empreses han creat entre un i dos llocs de treball.

El regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, s'ha mostrat satisfet davant el balanç d'aquesta subvenció. "S'ha comprovat que representa un petit ajut per als empresaris i emprenedors i pot contribuir a la creació de llocs de treball", ha afirmat. La intenció de la regidoria és "mantenir aquests ajuts cada any" i també "anar-ne adaptant les bases a la realitat de l'activitat econòmica del moment".

Increment de l'ajut per beneficiari

La partida que l'Ajuntament de Solsona destinarà a aquesta línia de subvencions el 2014 serà inferior, de 30.000 euros, però s'incrementarà l'ajut al qual podrà accedir cada emprenedor. L'import màxim que es concedirà per sol·licitant passarà dels 2.100 als 2.500 euros. Se subvencionarà el 20% de la inversió fins a un màxim de 1.000 euros, en lloc dels 750 d'enguany, i es concediran entre 400 i 550 euros per cada lloc de treball creat, en funció del sector d'activitat econòmica, en comptes d'entre 300 i 500. Una altra novetat de la convocatòria del 2014 és que podrà acollir-se als incentius qualsevol negoci existent que faci millores, independentment de la creació d'ocupació.

Aquestes són les modificacions que s'introduiran a les bases i que es van consensuar en una reunió recent del comitè executiu de Solsona Co per fer balanç de la primera convocatòria i planificar-ne la segona. Aquest és l'òrgan que avalua les sol·licituds i en trasllada l'informe a la Junta de Govern Local. Hi són representats polítics i tècnics de l'Ajuntament i el Consell Comarcal, entitats econòmiques del municipi i empresaris de diversos sectors. En els propers dies, la Junta de Govern Local aprovarà les bases de la segona convocatòria, que es faran públiques en el termini d'un mes. Tota la publicació per acedir-hi es penjarà a la pàgina web municipal.