L'Associació Cultural Vall de Lord i l'Ajuntament de Navès han rehabilitat l'ermita de Sant Martí de Vila-seca, ubicada a la zona de la parròquia de la Selva (Navès). Les obres, sufragades en bona mesura gràcies a un ajut del departament de Cultura, han consistit a estabilitzar l'edifici per evitar-ne l'esfondrament.

L'alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, va explicar a aquest diari que la part exterior de l'ermita romànica es trobava parcialment enrunada i "perillava que acabés de caure i ja fos irrecuperable". D'aquesta manera, l'entitat que vetlla pel patrimoni de la vall de Lord i el consistori navessenc van impulsar la rehabilitació de l'edifici, actuació que ha tingut un cost aproximat d'uns 5.000 euros, segons va explicar el mateix Casafont. El propietari també hi va col·laborar amb la mà d'obra i la suma d'esforços ha fet possible estabilitzar l'edifici.

Francesc Regàs, de l'Associació Cultural i responsable tècnic del projecte, remarca d'aquest edifici l'absis, "que té un valor ornamental molt elevat i és una mostra del romànic llombard". Les obres han consistit en resituar les pedres que havien caigut, la substitució de moltes teules trencades, l'estabilització de les voltes i el rejuntament de les esquerdes amb morter reparador. Tant Casafont com Regàs van remarcar que l'objectiu principal d'aquesta intervenció és "estabilitzar" l'edifici i que ara "encara queda feina per fer" tot i que aquest ha sigut un primer pas fonamental.

Segons informa l'entitat que ha impulsat les obres, Sant Martí de Vila-seca és una "reduïda però interessantíssima esglesiola" d'estil romànic llombard construïda probablement el segle XI. ÉS a prop de la casa de Vila-seca, a la qual pertany. Consta d'una senzilla i mínima nau rectangular coberta amb volta de canó i d'un "magnífic" absis adornat amb arcuacions cegues i lesenes, pròpies d'aquest període del romànic.