La plaça del Santuari del Miracle acollirà el proper 5 de juliol el Festival de la Cançó de la Transmissió Oral del Solsonès. A partir de les vuit del vespre, diversos músics presentaran l'adaptació que han fet de cançons antigues de la comarca que, amb el pas del temps, s'han anat perdent. Amb aquest festival es posa punt final a un projecte de recerca que ha volgut recuperar de l'oblit el llegat oral del Solsonès. El tècnic de Cultura del Consell Comarcal, Pere Obiols, ha explicat que les versions "faran renéixer aquestes cançons" amb formats més actuals com el rock, el gospel o, fins i tot, l'ska. El concert serà gratuït i s'hi podrà comprar un llibre amb les 26 cançons recuperades.

Diversos artistes versionaran onze de les 26 cançons tradicionals del Solsonès que s'han recuperat els darrers dos anys amb un projecte que, segons el president del Consell Comarcal, Joan Solà, ha volgut recuperar i posar en valor cançons de transmissió oral de la comarca. "Són cançons antigues que cantaven els nostres avis i que amb els anys s'han anat perdent", ha aclarit.

Les formacions musicals que participaran al festival del proper 5 de juliol són Les Absentes, L'Àtic, L'Escola Municipal de Música de Solsona, la Coral La Fònica de Freixinet, el grup de Gospel de Freixinet, Lídia Pujol i Gillermo Rissotto, El Pont d'Arcalís, Séptimo A, l'Orfeó de Solsona, Solsona Gospel School i Jaume Soler, un dels avis que han participat en el projecte de recuperació del llegat oral.

De la seva banda, el tècnic de Cultura, Pere Obiols, ha explicat que les versions d'aquests grups musicals faran "renéixer" aquestes cançons fins ara inèdites i algunes d'elles pròpies de la comarca. "Ho sabem perquè fan referència a llocs del Solsonès", ha explicat.

Al festival, que serà d'entrada gratuïta, també s'hi podrà comprar un llibre amb la lletra i la partitura de les 26 cançons que s'han recuperat per un preu màxim de 15 euros. Ara, el Consell Comarcal no descarta editar-ne un cd, però assegura que manca pressupost.