Renovar progressivament el parc de comptadors de l’aigua de Solsona, el 70 per cent dels quals estan desfasats, reduir al màxim les minves d’aquest recurs, i agilitar el temps invertit en la lectura dels consums i la facturació per tal de millorar el servei que rep el ciutadà són els objectius de la regidoria d’Urbanisme i Serveis en les accions que està duent a terme per modernitzar la gestió de l’aigua. L’Ajuntament ha adquirit 220 nous comptadors i inicia una prova pilot amb tres equips concentradors per començar la telelectura a la xarxa municipal.

Dels 4.261 comptadors inventariats a la ciutat, es calcula que uns 3.000 estan desfasats i, per tant, faciliten que hi hagi pèrdues d’aigua. Tècnicament, es considera que la vida útil dels comptadors és de 10 anys i a la xarxa municipal solsonina n’hi ha un miler de la dècada dels setanta, prop de 900 dels anys noranta, i fins i tot 13 dels anys seixanta que encara funcionen. De fet, només 500 daten del 2010 ençà.

“La renovació dels comptadors es farà progressivament, en funció de la disponibilitat econòmica”, tal com destaca el regidor de Serveis, Salvi Nofrarias. La Junta de Govern Local ha aprovat l’adquisició de 220 aparells amb mòduls que podran funcionar amb un sistema de telelectura a l’empresa Aqualogy per un import de 20.678 euros. S’hi inclou un terminal portàtil de lectura.

Simultàniament, a la mateixa companyia s’ha comprat tres equips concentradors i el servei d’implantació que ha de fer possible la telelectura via ràdio amb una inversió d’11.845 euros. Són unes antenes que s’instal·len en diferents punts del municipi i que envien la informació sobre els consums d’aigua automàticament al programa que es gestiona des del consistori. De moment, i com a prova pilot per comprovar-ne la cobertura, se n’han instal·lat al complex esportiu municipal i a la Sala Polivalent i se’n col·locarà un altre a l’edifici de l’Ajuntament. Si aquest mètode funciona, la intenció és ampliar-lo.

Aquestes millores complementen la renovació del programa informàtic de facturació de l’aigua que utilitza l’Ajuntament, que s’està duent a terme en aquests moments, una operació que requereix un temps de transició. “Treballem per poder activar el nou sistema el primer trimestre d’enguany”, diu Salvi Nofrarias.

Tot plegat, “té l’objectiu de millorar el rendiment de la xarxa d’aigua en baixa, la gestió de l’aigua i el servei que rep l’abonat. Per això s’ha contractat els serveis de l’empresa líder en el sector, la més qualificada que hem trobat”, apunta el regidor. En qualsevol cas, Nofrarias deixa clar que el servei continuarà sent gestionat directament per l’Ajuntament. Els abonats solsonins no ho percebran en la taxa de l’aigua, ja que ho assumeixen les arques municipals.

Més ràpida detecció de fuites

Un dels avantatges del nou sistema que destaca el regidor és la més ràpida detecció de fuites d’aigua que permetrà. Així mateix, es reduirà el temps de lectura de comptadors a mesura que es vagi automatitzant. Actualment un treballador municipal hi inverteix un mes per fer-ho manualment.

Les minves d’aigua a Solsona fa un parell d’anys es van quantificar en el 40 per cent. D’aquí que la regidoria de Serveis prioritzés la necessària renovació de la xarxa, antiquada en molts aspectes. Una de les primeres accions va ser la col·locació de comptadors en fonts públiques i altres llocs on hi havia consums no registrats. Tot i això, “continua havent-hi minves importants”, apunta el responsable polític del servei municipal de l’aigua. “La solució passa per la renovació progressiva dels comptadors, per la qual apostem per una fórmula pionera”.