Nou tècnics de promoció econòmica treballaran coordinadament amb els ajuntaments de Solsona i Cardona i entitats empresarials d'aquests dos municipis per portar endavant un projecte pioner i que té per objectiu dinamitzar el teixit productiu.

Aquest dimarts al vespre n´han presentat les característiques al públic solsoní els alcaldes d´ambdós municipis, David Rodríguez i Ferran Estruch, respectivament; el president d´Empresaris per al Solsonès, Miquel Àngel Montaner; el de l´Associació d´Empresaris de Cardona, Ramon Vilajosana, i la directora de l´agència, Glòria Domínguez. Demà l´acte es repetirà al saló de sessions de l´Ajuntament de Cardona.

El caràcter pioner d´aquest nou projecte "paraigua" li confereix "una manera diferent de relacionar-nos les entitats públiques i privades del territori per tal de dinamitzar l´economia", ha assenyalat l´alcalde de Solsona, David Rodríguez. En la mateixa línia, Miquel Àngel Montaner afirma que a partir d´ara "les empreses treballaran colze a colze amb l´Administració, com a socis per a una finalitat comuna". De fet, per a Ferran Estruch, "aquesta és la garantia de l´estabilitat i la continuïtat del projecte".

Si bé s´ha pres com a model experiències existents com la del Consorci del Moianès, "hi ha molt pocs exemples a Catalunya en què administracions i empresaris es posin a treballar d´igual a igual", destaca Rodríguez. L´Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona neix sense entitat jurídica pròpia, a causa de les dificultats que la nova llei de bases de règim local per crear nous organismes autònoms. Per això els agents impulsors posen l´accent en els objectius que es persegueixen, més que no pas en l´estructura en si de l´agència, que "no és la finalitat, sinó el mitjà". "Passem directament a l´acció per obtenir resultats", expressa el batlle cardoní.

La seu solsonina de l´agència serà al primer pis del número 31 del carrer de Llobera, a l´espai que ha ocupat fins ara el magatzem de l´antiga biblioteca -s´ampliarà amb la superfície de l´actual sala de lectura una vegada el servei es traslladi a la biblioteca comarcal Carles Morató-, i la cardonina, a l´antic arxiu municipal, als baixos del consistori, situat a la plaça de la Fira.

El full de ruta amb què treballa aquest equip de professionals és un pla d´acció supramunicipal de quatre anys de durada, que recull una trentena de projectes, i pel qual es retrà comptes públicament cada any de les iniciatives realitzades. L´agència s´estructura en tres grans àrees: la d´atenció a les persones, la de millora de la competitivitat empresarial, adreçada tant a les indústries com als sectors comercial i turístic, i la de territori, que inclou àmbits com les infraestructures, l´habitatge o l´energia.

Una finestra única per a l´empresari

Glòria Domínguez ha avançat avui alguns dels projectes més destacats que hi ha programats per desenvolupar aquest any. Dins l´àrea dedicada a les empreses, hi ha la creació d´una finestra única per a l´empresariat, des de la qual s´elaborarà un catàleg de serveis on s´identificaran les necessitats de les empreses per millorar la seva competitivitat i, entre d´altres, s´oferirà assessorament i acompanyament en aquells temes que més els interessi. Així mateix, es treballarà enguany en l´adequació de les infraestructures dels polígons industrials -arribada de la fibra òptica i disponibilitat de nou sòl industrial. "Hem d´aconseguir que aquesta àrea de treball sigui un referent per a l´empresariat", diu Vilajosana.

Pel que fa a l´àrea d´atenció a les persones, a partir de la feina ja realitzada per part dels dispositius d´inserció sociolaboral i els serveis d´ocupació, s´unificaran les borses de treball per facilitar el contacte entre els ciutadans que busquen feina i les empreses que necessiten captar talent.

Tal com ha exposat Miquel Àngel Montaner, "el pla d´acció beu de les diferents planificacions estratègiques desenvolupades anteriorment per part de tots els agents promotors". Així, s´han posat en comú el Solsona Co (Pla director de promoció econòmica de Solsona 2012-2022); el Pla Estratègic de Cardona; el Pla d´acció per a l´impuls dels polígons d´activitat econòmica de Solsona, Cardona i Olius i el projecte Solsona Futur.