Les famílies de la comarca del Solsonès amb infants en edat escolar disposaran dels mateixos ajuts que van tenir el curs passat, segons el decret que el Consell Comarcal del Solsonès va aprovar en el darrer ple del mes de maig.

En aquesta sessió es va aprovar les bases reguladores dels ajuts de transport i menjador escolar per al curs 2017-2018. El Consell ja ha anunciat que les famílies ja poden presentar les sol·licituds al centre escolar que pertoqui abans del termini que estableixi el mateix centre. En un comunicat, l'entitat comarcal també recorda a les escoles que han de portar la documentació fins al dia 16 de juny.

En total es van aprovar cinc línies d'ajuts diferents que aglutinen les necessitats socioeconòmiques i geogràfiques de la comarca dels alumnes de primària i secundària per al curs 2017-18: ajuts de menjador obligatori, ajuts de menjador no obligatori per raons de distància geogràfica o socioeconòmiques, ajuts de transport obligatori, ajuts de transport no obligatori per raons de distància i ajuts de transport per a l'alumnat d'ensenyament postobligatori.

Els ajuts de menjador obligatori són adreçats a aquells alumnes de primària i secundària que s'han de desplaçar necessàriament perquè no tenen oferta educativa al seu municipi. En aquests casos el menjador està subvencionat al 100%.

Els ajuts de menjador no obligatori per raons de distància geogràfica i/o socioeconòmiques es posen a disposició d'aquells alumnes que resideixen al municipi on està ubicat al centre escolar però que tenen una distància de desplaçament superior a 3 km o bé dificultats socioeconòmiques (segons renda familiar).

Els ajuts de transport obligatori es dirigeixen a aquells alumnes que no tenen oferta educativa al seu municipi i per tant s'han de desplaçar de forma obligada. Els alumnes que tenen una parada propera de transport escolar poden fer ús del servei de transport escolar col·lectiu que ofereix el Consell Comarcal de forma gratuïta. I a aquells alumnes que no tinguin cap parada propera de transport escolar se'ls pagarà el viatge d'anada i tornada segons el preu que proposa el departament d'Ensenyament.

Els ajuts de transport no obligatori són destinats als alumnes escolaritzats al mateix municipi de la seva residència però que es troben a una distància de més de 3 km del centre educatiu. Els alumnes que sol·licitin el transport escolar col·lectiu (perquè tenen una parada propera) la quantitat que hauran de satisfer és d'1,5 euros/dia; el segon germà, 1 euro/dia, i a partir del tercer germà, 0,5 euros/dia. Pel que fa als ajuts individuals (l'alumne resideix en un lloc sense parada propera de transport escolar i té més de 3 km des del domicili fins al centre escolar), es calcularan d'acord amb els barems d'Ensenyament.

Els ajuts de transport postobligatori afecten els alumnes escolaritzats al Solsonès que estudien un ensenyament postobligatori i que si volen poden usar el servei de transport escolar, sempre que hi hagi places lliures. El preu del servei serà reduït a 1,5 euros/dia; el segon germà, 1 euro/dia, i a partir del tercer germà, 0,5 euros/dia

Tot i que el termini s'acaba el 16 de juny, els alumnes que per raons diverses no s'hagin pogut matricular en el període ordinari tindran una segona oportunitat, però hauran de presentar la petició abans del 30 de setembre.