Segueix-nos a les xarxes socials:

El Consell solsoní inclourà 35.000 euros al pressupost per protegir menhirs

L'ens comarcal té previst aprovar la declaració de Bé Cultural d'Interès Local de diversos monuments

El Consell solsoní inclourà 35.000 euros al pressupost per protegir menhirsarxiu / anna pujol

El Consell Comarcal del Solsonès preveu aprovar, en el ple del mes de març, una modificació del pressupost per afegir-hi una partida de 35.000 euros per «tirar endavant el projecte del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona sobre els menhirs de la comarca», segons ha explicat a Regió7 la presidenta de l'ens comarcal, Sara Alarcón.

«D'aquesta manera, ens volem acollir a una subvenció de la Generalitat», continua Alarcón, per tal de fer més potent el projecte de recuperació i divulgació de determinats menhirs de diversos punts del Solsonès. Al ple, també es debatrà la declaració com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) de diversos menhirs de la comarca.

El primer monument megalític que s'ha protegit ha estat l'estela de Través-Font de Plata, situada a la propietat solsonina de Can Cots, ja que al gener va ser declarada BCIL per part de l'Ajuntament de Solsona. La sol·licitud la va fer el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona per «aconseguir la protecció i el desenvolupament dels treballs necessaris per a la seva preservació». Segons l'Ajuntament solsoní, es tracta d'una estela menhir que pertanyia a una sepultura del període neolític. La comarca del Solsonès presenta un patrimoni megalític que podria constituir-se com a atractiu turístic per a possibles visitants.

És per això que des del museu, el Consell Comarcal, l'Ajuntament solsoní i altres consistoris de la comarca s'està treballant cap a la seva protecció i difusió.

La majoria d'esteles-menhirs de a zona tenien gravades representacions simbòliques. Així, al Roc de la Mare de Déu, al Miracle (Riner), hi ha gravats en forma de ziga-zaga a la part inferior. Només conserva pintures en aquesta cara, ja que la superfície restant està molt erosionada i se n'ha perdut la decoració.

Prem per veure més contingut per a tu