L'Ajuntament de Solsona i la Generalitat aposten per un model d'atenció als joves migrants sense referents familiars que els faciliti la integració al territori. Fa prop de quatre mesos que set joves d'entre 15 i 17 anys viuen en un pis cedit per l'Ajuntament solsoní. Segons l'alcalde David Rodríguez, «l'arribada de menors no acompanyats no és una qüestió de Barcelona, sinó del conjunt del país, i Solsona també s'hi ha de solidaritzar».

Rodríguez ho va explicar després de la reunió amb la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva, i el director dels Serveis Territorials del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana. Durant la trobada, van fer un seguiment de la situació dels joves.

En comptes de viure en grans equipaments, les institucions han decidit situar-los en recursos residencials més petits, per a un seguiment més personalitzat i un millor desenvolupament acadèmic, social i laboral. És per això que la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva, va assegurar que l'acollida que ha fet Solsona «pot ser un model per als municipis».

Dels set joves, quatre estan escolaritzats (tres a l'institut Francesc Ribalta i un a Arrels II) i la resta assisteixen a classes al Centre de Formació de Persones Adultes. A més, els que no estudien se'ls orientarà laboralment.

La direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) va demanar la col·laboració de Solsona el juny per pal·liar l'arribada massiva de joves al país, i el consistori no va dubtar a cedir a la Generalitat el pis. L'estada era prevista per a poques setmanes però la seva residència s'ha allargat.

«Volem que aquests menors visquin dignament i estem disposats a cedir-los un espai a llarg termini, però cal buscar-los una solució definitiva», afirmava el batlle David Rodríguez, perquè actualment són al pis de la torre Viladot, pensat per a la possible arribada de refugiats.

En la reunió també hi va haver representació de la cooperativa d'iniciativa social Gedi, que té la guarda dels menors, i un educador que conviu permanentment amb ells, així com dels Serveis Socials Bàsics del Solsonès.

Les administracions i organismes, coordinats, volen crear un conveni per tal de regular la situació dels joves. Des que van arribar a la capital del Solsonès, a final de juny, els Serveis Socials del Consell Comarcal, d'altra banda, han fet d'enllaç amb el territori. Només arribar se'ls va impartir un curs de català.