«Els ajuntaments dels municipis de la comarca són els que han d'aplicar la regulació definitiva per protegir els espais naturals, i han d'ajustar la normativa a les seves necessitats. Tenen aproximadament divuit mesos per tirar endavant el reglament», ha explicat el conseller de Medi Ambient, Albert Bajona. Fa uns dies que sis entitats del Solsonès van publicar un comunicat conjunt demanant una regulació urgent per als rius de la comarca.

L'alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, coincideix amb les entitats dient que cal evitar la massificació de gent als espais regulant-ne l'entrada. L'indret que més preocupa acualment Casafont és l'Aigua d'Ora. «Aquest estiu hi ha hagut diverses sancions per aparcament», continua Casafont, que també assenyala la urgència de més actuacions i diu que l'Ajuntament vol regular-hi més els espais de bany.

L'alcalde de Clariana de Cardener, Francesc Rovira, ha explicat a Regió7 que el consistori del municipi ha penjat cartells a cada punta de l'embassament de Sant Ponç amb avisos relatius a l'ordenança d'usos. Tot i així, «encara n0 s'ha estudiat el tancament de l'accés al pantà».

Segons les sis entitats que han fet la petició, els espais fluvials es troben «en estat d'alerta», amb necessitat de regulació «o entraran en un estat de no retorn amb un fort deteriorament dels seus fràgils hàbitats i la consegüent pèrdua de la biodiversitat». El batlle de Guixers, Marià Chaure, ha afegit que, tot i que el terme guixerès «no és dels més afectats, estaria bé que ens diguessin les accions concretes que podem fer per protegir les zones».

Les associacions que s'han unit són el Grup de Natura del Solsonès, l'Arada, Territori de Masies, el Centre d'Estudis Lacetans, el Castell de Ceuró i el Centre Excursionista del Solsonès. Totes es mostren disposades a ajudar les administracions locals, i demanen que s'organitzin taules de treball per aportar idees i conceptes.

El projecte Espais Naturals d'Interior, que el Consorci per al Desenvolupament de la Catalu-nya Central va redactar l'any passat, va oferir la normativa base per «mantenir els espais, especialment si hi ha zones que s'estan degradant», segons el seu gerent, Jordi Vilalta. Aixímateix, els plans d'usos i la seva aplicació s'ha de portar a terme des de les administracions locals, i amb les taules de treball es podria agilitzar.