El Consell Comarcal del Solsonès, a través del Consell Cultural Francesc Ribalta, ha obert a votació ciutadana els primers Premis Solsonès. Hi ha tres candidats proposats per l'associació cultural, que són Albert Fontelles, Anna Montraveta i Pere Rafart. Es tracta de persones o entitats de la comarca que, al llarg de l'any, han sobresortit en les seves disciplines i han donat a conèixer el Solsonès.

Fontelles ha estat elegit tenint en compte la seva tasca d'estudi i recuperació del patrimoni musical de Solsona. A més, va ser reconegut com a Geganter d'Honor de l'any 2018 per l'Agrupació de Geganters de Solsona. Montraveta va ser pubilla de Solsona el 2016 i el setembre de l'any passat va ser nomenada pubilla de Catalunya. Rafart ha guanyat nombrosos premis nacionals de màgia a més de rebre el guardó de Mag de l'Any 2017, i aquest estiu va ser segon al Campionat del Món de Màgia celebrat a Seül.

Segons el Consell Cultural Francesc Ribalta, el fet de ser candidat ja és un reconeixement que es fa vers la persona o entitat designada. La votació popular es pot portar a terme telemàticament accedint a la plataforma Solsonès Eixams, la mateixa que s'utilitza per al procés participatiu comarcal. També s'hi pot accedir a través de la pàgina web del Consell Comarcal del Solsonès.

Segons l'ens comarcal, és necessària la inscripció al registre de participació ciutadana i ser més gran de setze anys per poder votar, i tan sols es pot emetre un vot per persona. Per a qui no pugui votar de manera virtual, hi ha l'opció de participar a la votació de manera presencial a la seu del Consell Comarcal presentant el document d'identitat. La resposta de validació és de vint-i-quatre hores els dies laborables, o el dilluns si es vota durant el cap de setmana.

Entrega de premis

La data límit per emetre els vots és el dia 30 de novembre del 2018 i el procés de votació és obert des del primer dia de novembre. Pel que fa a l'entrega del reconeixement, es portarà a terme en un acte que tindrà lloc a final d'any, coincidint amb la campanya nadalenca, segons informa l'organització.

El Premi Solsonès tindrà una periodicitat anual, excepte quan s'alterni amb el Premi Signum, un cop cada quatre anys. L'any 2017, el Consell Cultural Francesc Ribalta, que inclou representants d'entitats culturals, del Museu Diocesà i de grups polítics comarcals, va proposar al Consell Comarcal la possibilitat d'atorgar el Premi Signum cada quatre anys en comptes d'anualment, i combinar-ho amb el Premi Solsonès.