L'agrupament escolta i guia Pare Claret de Solsona fa un any i mig que no té llum al local on desenvolupa les seves activitats des de fa 35 anys. Segons l'entitat, han «mogut fils per poder solucionar el problema de la millor manera, però el conflicte ha estallat amb unes conseqüències totalment desfavorables per als que formem part de l'agrupament. Avui dissabte ja no se'ns permet fer cau als locals de la parròquia». Es tracta d'un equip de caps format per 26 persones i un total de 150 infants i joves.

La parròquia de Solsona, propietària de l'espai, no es compromet a assumir el cost econòmic de la reparació de la instal·lació elèctrica «per ajudar una entitat que rebutja explícitament les propostes presentades per poder ser l'agrupament catòlic de la parròquia», segons ha informat en un comunicat de resposta al de l'AEiG Pare Claret.

Inici del conflicte

Segons l'agrupament escolta solsoní, tot va començar a mitjan curs 2016-17 quan es va dur a terme una reunió formal amb mossèn Lluís Tollar, rector de la parròquia de Solsona, i Rafael Fonollà, antiga mà dreta del rector, per tal d'arribar a un acord per assumir el cost dels subministraments. Pel que fa a l'aigua, l'agrupament en paga les factures cada trimestre des del febrer del 2017.

Pel que fa a la llum, es va instal·lar un comptador intern per saber la llum que es gastava als locals del cau i que l'entitat n'assumís la despesa. A més, la parròquia va suggerir que un instal·lador consultés l'estat de les instal·lacions. L'agrupament hi va accedir i es va posar en contacte amb un instal·lador amb l'objectiu d'elaborar un pressupost.

Paral·lelament, i sense que l'entitat ho sabés, la parròquia va fer-hi anar un inspector de l'Entitat Col·laboradora de l'Administració (ECA), que va emetre un informe desfavorable i va indicar la necessitat de reparar urgentment la instal·lació «per garantir-ne la seguretat». El pressupost inicial es va multiplicar, segons informa l'entitat escolta, ja que la reparació s'havia de cenyir a la normativa.

El 10 d'abril del 2017, la parròquia va apagar els ploms del cau justificant-se amb el perill que això comportava per als infants, «per evitar qualsevol accident», segons ha informat la parròquia en el seu comunicat. Segons l'agrupament, «amb la voluntat d'arreglar la instal·lació, es va celebrar una altra reunió amb l'ens parroquial. Legalment correspon al propietari de l'edifici fer-se càr-rec d'aquesta despesa, però la parròquia no estava disposada a assumir-la».

Conveni i solucions

L'entitat va proposar assumir aquest cost a canvi de la formalització d'un conveni que acredités la situació al cau i garantís que durant els anys de validesa del document «la parròquia no podria desallotjar-nos. Van accedir-hi, i al desembre del 2017 se'ls va enviar una proposta de conveni formal realitzat per l'Oficina General de Minyons (OSG) i el secretari tècnic de la Demarcació Central a la qual pertanyem basant-se en d'altres models d'aquests tipus de convenis d'agrupaments amb parròquies. Tot i així, hi havia la possibilitat de modificar-lo».

La resposta de la parròquia no va arribar fins al 15 de març del 2018 en forma de burofax firmat per un advocat de Badalona, el qual ordenava cessar l'activitat i desallotjar les instal·lacions amb un termini de 30 dies, segons l'AEiG Pare Claret. El desallotjament es va poder allargar fins a final de curs i hi van intervenir actors que van fer de mediadors, com ara l'Ajuntament solsoní i un grup d'excaps de l'agrupament.

Llavors, la parròquia va dir que assumiria el cost de la instal·lació elèctrica i va parlar d'un «hipotètic ús comú dels locals», segons l'AEiG Pare Claret. Tot i així, les obres no van començar a l'estiu i al setembre, en una reunió entre l'agrupament i la parròquia, la darrera va demanar als vint-i-sis caps del cau que anessin a dotze sopars Alpha, «un cada setmana, i amb la condició que calia complir sempre amb la màxima assistència», segons l'agrupament.

La parròquia ha dit en el seu comunicat que els va proposar que comencessin «un itinerari cristià d'acord amb la seva identitat com a entitat catòlica, i la resposta va ser negativa». Fonts de l'agrupament afegeixen que ho troben «desorbitat», i conclouen que estan exhaustes.