Sant Llorenç de Morunys acollirà un any més el Mercat de Pagès i la Fira d'Ous d'Euga, que compleixen la seva novena i onzena edició respectivament. Es tracta d'un dels esdeveniments referents de la Vall de Lord, i tindrà lloc el cap de setmana del 26 i 27 d'octubre.

Un any més, l'acte més esperat és el concurs d'ous d'euga, que tindrà lloc diumenge al matí i que es dividirà en tres categories: les carbasses més grans de la Vall de Lord, les més grans de fora de la Vall i els més artístics i originals. En les dues primeres categories es repartiran cinc premis que van dels 250 als 50 euros, mentre que a la tercera se'n repartiran tres que van dels 150 als 30 euros. A més, la carbassa més gran de totes les que es presentin obtindrà un premi addicional de 250 euros.

Pel que fa al mercat de pagès que tindrà lloc dissabte i diumenge, el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, Ferran Ginestà, explica que «procurem que sigui una fira de productors, no de productes, és a dir, que la gent que ve siguin els qui han elaborat els seus productes, no que siguin revenedors». «Això fa que el mercat sigui més autèntic», assenyala el regidor. A més, Ginestà assegura que s'intenta que el màxim de paradetes estiguin relacionades amb el tema central de la fira, les carbasses, tot i que lamenta que, a vegades, que es compleixin aquests requisits «és difícil».

Ginestà també comenta les dificultats que es viuen en el concurs d'ous d'euga. «Hi ha un calendari de concursos per tot el país, i nosaltres el tanquem, llavors les carbasses a vegades es trenquen abans d'arribar o arriben en mal estat», lamenta el regidor piteu.

Altres activitats destacades del cap de setmana seran les visites teatralitzades per conèixer l'origen de la història dels ous d'euga a la Vall de Lord, o la cercavila dels gegants de Sant Llorenç i Guixers amb els grallers d'ambdós municipis, que finalitzarà amb el Ball de l'Euga dels gegants i el tradicional Ball de Coca durant el matí de diumenge.

Pel que fa a la part gastronòmica hi haurien dues línies. Una és que diferents restaurants de la Vall de Lord realitzaran durant la setmana diferents plats amb carbassa. A més, a falta de confirmació oficial, la tècnica de l'associació de turisme de la Vall de Lord, Montse Vilalta, assegura que la intenció és que diferents restauradors de la zona ofereixin diverses tapes amb la carbassa com a producte principal a través de Food Trucks, que oferiran el seu servei durant el concert que se celebrarà dissabte al vespre.

Els més petits també tenen el seu espai a la fira. Diumenge a la tarda, a l'escola Vall de Lord, els nens podran gaudir de l'espectacle infantil Corroc de la companyia Escarlatacircus.

A més, la cooperativa Biolord oferirà una visita guiada a les pomeres en motiu de la setmana Bio que acabarà amb un tast de suc de poma per als assistents.