El Govern de la Generalitat va fer públic ahir el nom de les 30 personalitats i les 15 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi d'enguany. L'elecció preserva la paritat de gènere i la representació territorial. D'aquesta manera, de les 30 personalitats guardonades, 15 són homes i 15 dones. Un total de quatre personalitats i dues entitats de l'àmbit de les comarques de Regió7 han estat premiades. Es tracta del dirigent esportiu Pere Miró pel seu paper en els Jocs Olímpics de Barcelona, la disse-nyadora Miriam Ponsa, tots dos manresans, del músic sallentí Jordi Fàbregas, l'arxiver de la Seu, mossèn Benigne Marquès, l'Orfeó Nova Solsona i el Taller Àuria, d'Igualada.

L'artista Miquel Barceló, l'actriu Imma Colomer, la coreògrafa Sol Picó, els germans Roca, Pallassos Sense Fronteres, la pilot de motos Laia Sanz i els pares de Guillem Agulló per la seva lluita antifeixista, són altres personalitats distingides amb una Creu de Sant Jordi 2020. El Govern, a proposta de la Consellera de Cultura, va aprovar concedir la Creu de Sant Jordi a aquestes personalitats i entitats que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

La llista la completen l'economista Jordi Galí, l'Economuseu de les Valls d'Àneu, la pianista, pedagoga i compositora Àngels Alabert, el doctor enginyer industrial Josep Amat, la pintora i gravadora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade, la biòloga Purificació Canals, el poeta Antoni Canu, la bioenginyera Teresa Capell, l'historiador de l'art Eduard Carbonell, la lingüista Maria Josep Cuenca, el sociòleg Joan Estruch, l'assistenta social Rosa Maria Garriga, el músic i orguener Gerhard Grenzing, la directiva i empresària Anna Mercadé, el pedagog Jordi Monés, l'educador Josep Maria Monferrer, el filòleg Josep Maria Nadal, la pianista i compositora de sardanes Montserrat Pujolar, el filòleg Joan Ramon Resina i l'endocrinòloga Carme Valls.

A més, el Govern també va aprovar atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats Aire Nou de Bao pel seu quart de segle de compromís amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló; l'Associació Recvll Blanes pel centenari de la revista i la creació dels premis literaris; les Aules d'extensió universitària per a la gent gran de la UB; la Banda Municipal de Música d'Alcanar pels seus 175 anys; l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu; la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró; Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca; la Fundació Sanitària Sant Pere Claver; l'Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre i la Fundació Privada Hospital de Campdevànol.

L'Orfeó Nova Solsona va rebre felicitacions a les seves xarxes socials de l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón, i de l'Orfeó Manresà, entre d'altres. El Taller Àuria també va voler agrair el seu reconeixement a través de la seva directora, Teresa Maria Jorba, que va dir que «ens sentim feliços perquè reconeix la valentia d'unes famílies pioneres que van fundar el Taller perquè els seus fills i filles poguessin créixer com a persones en el món laboral». Per la seva banda, la dissenyadora manresana Miriam Ponsa va agrair aquest reconeixement a través del seu compte personal de Twitter, on va assegurar que dona ales al seu equip «per seguir treballant per una moda socialment responsable i sostenible».