Un jove de 17 anys de Tampa (oest de Florida) va ser detingut aquest divendres com a presumpte autor de hackejar massivament a comptes de Twitter, incloent les de l'expresident Barack Obama i els multimilionaris Bill Gates i Elon Musk, com a part d'una estafa que oferia pagaments amb la divisa virtual Bitcoin.

Graham Clark va ser detingut aquest divendres al seu apartament de la ciutat i, segons va assenyalar el fiscal del comtat Hillsborough, Andrew Warren, en un vídeo en Twitter aquest adolescent va ser "la ment pensant que va perpetrar l'atac".

Warren va detallar que l'adolescent, que ja està a la presó, ha estat acusat d'un total de trenta delictes entre els quals s'inclouen frau organitzat, frau electrònic, robatori d'identitat i pirateria electrònica, uns crims que van ser organitzats "en el nostre propi pati posterior".

A més de les d'Obama, Gates i Musk també van ser piratejades les comptes del virtual candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden; del propietari de Amazon, Jeff Bezos; de l'artista Kanye West i de les companyies Uber i Apple.

"Els delictes d'aquest individu van ser perpetrats fent servir els noms de gent famosa i celebritats, però ells no són les víctimes principals. Aquest frau estava dissenyat per poder robar diners a milers d'estatunidencs al llarg de tot el país", va afegir el fiscal.

Els "hackers" van publicar el passat 15 de juliol missatges semblants que oferien doblegar els diners que els usuaris ingressessin en Bitcoin a un moneder virtual de criptomonedes.

"Estic retornant a la comunitat! Tot el Bitcoin ingressat a l'adreça següent serà retornat duplicat! Si ingresses 1.000 dòlars, et retornaré 2.000 dòlars. Només ho faré durant 30 minuts", afirmava un missatge en el compte de Joseph Biden.

Un missatge similar en el compte de Jeff Bezos, l'amo de Amazon, prometia repartir 50 milions de dòlars, mentre que Uber es comprometia amb 100.

"A causa de la COVID-19 estem retornant 10 milions de dòlars en Bitcoin. Tots els pagaments enviats a la nostra adreça es retornaran doblegats", apuntava el missatge en el compte de l'empresa de transport compartit.

Twitter va reconèixer la bretxa en el seu sistema de seguretat i manté oberta una recerca interna sobre aquest tema. Aquest dijous va revelar en un comunicat que l'incident es va produir en atacar a empleats de la companyia mitjançant "phishing".

Aquesta tècnica capta les dades privades falsificant pàgines que els usuaris coneixen, que es dupliquen i sol·liciten que s'introdueixin en ella les dades confidencials que es vol obtenir.

Warren també va explicar que Clark va tenir accés als comptes d'aquestes personalitats en comprometre a un treballador de Twitter després de la qual cosa va vendre l'accés a aquests comptes que sol·licitaven diners en forma de Bitcoin prometent que donaria el doble que s'ingressés.

El 'hackeig' va ser una demostració de força dels pirates i les seves conseqüències podrien haver estat majors donada la importància dels comptes afectats si els seus autors haguessin tingut altres objectius més enllà de demanar diners per Bitcoin.