A partir de la tardor del 2024, tots els països de la Unió Europea (UE) estaran obligats a utilitzar el mateix carregador únic i universal per a telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors portàtils. Així ho ha aprovat aquest dimarts el Parlament Europeu després d’arribar a un acord amb els membres del club comunitari.

Amb aquesta decisió, la nova i esperada normativa de Brussel·les imposarà per a tots aquests dispositius mòbils un port USB-C amb l’objectiu de limitar els rebutjos tòxics de milers i milers de cables de diversos formats i defensar el dret dels consumidors, obligats, fins ara, a acumular diversos carregadors.

Una opció que no agrada a Apple

El projecte havia topat amb l’oposició ferotge del gegant tecnològic Apple, que defensa la seva tecnologia de càrrega i connexió Lightning. El comissari europeu d’Indústria, Thierry Breton, ha saludat l’acord i ha esmentat a Twitter que «l’interès general de la Unió Europea ha prevalgut».

L’acord significa «més estalvis per als consumidors de la UE i menys escombraries per al planeta».

En una nota de premsa, el Parlament Europeu ha apuntat que el projecte «és part d’un esforç més ampli de la UE per fer que els productes a la UE siguin més sostenibles, reduir els rebutjos electrònics i facilitar la vida dels consumidors».

Així, «els consumidors ja no necessitaran un dispositiu i un cable de càrrega diferent cada vegada que comprin un dispositiu nou, i podran utilitzar un carregador per a tots els seus dispositius electrònics portàtils petits i mitjans», ha afegit la nota.

El Parlament també ha destacat que la velocitat de càrrega serà «harmonitzada per a dispositius que admeten càrrega ràpida, cosa que permet als usuaris carregar els dispositius a la mateixa velocitat amb qualsevol carregador compatible».