08 de gener de 2016
08.01.2016
http://www.umanresa.cat/

UManresa posa en marxa un centre de recerca sobre l'educació científica a les primeres edats

S'inaugurarà el 12 de gener

08.01.2016 | 11:09
UManresa posa en marxa un centre de recerca sobre l'educació científica a les primeres edats

El campus Manresa de la Facultat de Ciències Socials de la UVic-UCC inaugurarà el dia 12 de gener de 2016 el Lab 0_6, un projecte dels estudis d´Educació Infantil que funcionarà com a centre de descoberta, recerca i documentació sobre l´educació científica a les primeres edats.

El Lab 0_6, ubicat a l´edifici FUB2, promourà activitats per incentivar l´interès per la ciència en els infants de 0 a 6 anys, organitzarà accions formatives adreçades tant a futures mestres com a mestres en actiu interessades en l´educació científica i desenvoluparà accions de recerca i investigació sobre didàctica de la ciència a les primeres edats. El Lab 0_6 és un centre pioner a Catalunya per la seva doble condició d´espai per a la divulgació científica a la població infantil i d´iniciativa vinculada a la universitat, la qual cosa ofereix unes condicions òptimes per aprofitar al màxim la simbiosi entre coneixement i reflexió teòrica, d´una banda, i aplicació pràctica, de l´altra.

La directora dels estudis d´Educació Infantil d´UManresa, Montserrat Pedreira, explica que el Lab 0_6 vol posar de relleu la importància de la ciència en el dia a dia de les persones, també a les primeres edats. Per això, afegeix, ´volem acostar el coneixement científic als infants des de ben petits, ja que la ciència és un motor de canvi i progrés de les societats humanes. Hem d´estimular la seva curiositat natural i incentivar la seva intervenció raonada sobre la realitat, ja que d´aquesta manera podran comprendre millor el món. Hem d´oferir-los oportunitats d´aprenentatge i experimentació que despertin el seu interès i motivació pel món científic´.

Un centre al servei d´infants, escoles, mestres i investigadors

Les propostes que oferirà el Lab 0_6 s´adreçaran tant als infants, com als professionals de l´educació i als investigadors. Quan comenci a funcionar s´oferiran activitats obertes a escoles i famílies. Aquestes activitats convidaran els infants a resoldre reptes, prendre decisions amb objectius concrets i viure de forma positiva l´aprenentatge científic. La primera d´aquestes activitats s'ha dut a terme aquest mes de desembre, amb l´activitat ´Viu un Nadal de ciència´, que ha obert les portes del Lab 0_6 com a primera prova pilot abans de la seva posada en marxa. Uns 200 infants i les seves famílies van aprofitar l'oportunitat de conèixer el nou espai durant aquests dies.

Equilibrar palanques, fer baixar cotxes per rampes, fer bombolles que no tinguin forma d´esfera, controlar la trajectòria d´una bola o veure un escarabat a través d´una lupa binocular són algunes de les propostes d´experimentació que es fan als infants i que s´aniran canviant i modificant per d´altres reptes o preguntes que puguin ajudar a incentivar l´interès científic dels més petits. Per a les famílies també es proposaran xerrades sobre la ciència a les primeres edats, el paper de l´adult al costat d´un infant que investiga i com mantenir la curiositat dels nens i nenes i afavorir el seu interès per entendre com funciona el món.

Recerca aplicada a la pedagogia de la ciència

Segons Montserrat Pedreira, el Lab 0_6 no tindria sentit si el seu treball no acabés revertint en positiu en l´educació científica dels infants. Per aquest motiu, un altre dels àmbits de treball serà la formació de mestres i professionals de l´educació. En aquest sentit, la primera activitat dirigida a aquest col·lectiu serà la VII edició de les Jornades de Diàlegs Educatius que amb el títol ´Ciència 0-12. Passió per investigar´ se celebrarà el 30 de gener de 2016. El programa d´iniciatives per als professionals de l´educació es completarà, al llarg de l´any, amb xerrades i visites a l´espai perquè els mestres entenguin la proposta pedagògica del Lab, els ´Dissabtes de ciència´, que oferiran una panoràmica general sobre temes de ciència en forma de monogràfics, o accions de formació intensiva.

La investigació és un dels eixos de treball del Lab 0_6. L´equip d´investigadors dels estudis d´Educació Infantil utilitzaran tota la documentació i recerca vinculada a l´activitat del nou centre per generar, transferir i difondre coneixement vinculat a la didàctica de la ciència a les primeres edats que pugui ser aplicat en el dia a dia a les escoles. Aquest equip interdisciplinari d´investigadors està format per llicenciats i doctors en Filosofia, Biologia, Psicologia, Psicopedagogia i Sociologia i el seu principal objectiu és impulsar accions de recerca que siguin altament aplicables a la pràctica pedagògica real.

En aquests moments ja hi ha tres iniciatives de recerca en marxa vinculades al Lab 0_6. Es tracta dels projectes ´Estratègies cognitives en el procés d´experimentació en els infants´ de Gabriel Lemkow, ´Setmana de la ciència i l´experimentació infantil –Ciència 0_6´ de Montserrat Pedreira i ´Projecte de creació del Lab 0_6´ d´Anna Carballo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook