El monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, ha reprès l'activitat aquest juliol amb una programació que, tot i que no és la prevista abans de la crisi del coronavirus, permet gaudir d'espectacles (música, dansa, poesia, titelles...) cada dissabte de juliol, agost i setembre. També es fan vermuts musicals els diumenges a càrrec de grups de música actual de la Catalunya Central i, diverses exposicions.

«Com en tot espai públic, tant l'organització com el públic ens hem d'adaptar i complir les normes i requeriments establerts», comenten fonts de Civitas Cultura, que és l'associació encarregada d'impulsar el patrimoni romànic del Berguedà.

Romànic berguedà, visites guiades

La programació cultural al monestir de Sant Llorenç de Guardiola permet impulsar el patrimoni romànic i conèixer de prop una joia del segle X reconstruïda amb arquitectura contemporània.

A part d'aquest monestir, el Berguedà està teixit per un conjunt d'esglésies preromàniques i romàniques encara poc conegudes. Civitas organitza vistes guiades, complint totes les recomanacions de Sanitat, per descobrir Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicens d'Obiols (Avià), Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug) i Sant Sadurní de Rotgers (Borredà). Totes tenen un fàcil accés i les envolta un paisatge d'una bellesa commovedora.