Segueix-nos a les xarxes socials:

Quan cal canviar els llençols?

Un de cada tres britànics renta la roba del llit un cop a l'any, molt lluny del que és recomanable

Quan cal canviar els llençols?EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

El llit és el lloc de casa on passem més hores al dia. Si tenim en compte l'esperança de vida actual i que de mitjana una persona dorm unes 6 o 8 hores diàries, podem afirmar que dormim durant uns 20-25 anys de la nostra vida. Per això és molt important que el llit estigui net i amb els àcars i els microorganismes que s'hi poden instal·lar ben controlats. Àcars que també poden aparèixer de la mà dels peixets de plata, aquests insectes similars a les tisores que hi ha a les llars per la humitat.

Normalment, les persones que no renten els llençols sovint dormen sistemàticament amb més al·lèrgens del compte i això comporta un augment del risc de desenvolupar asma o al·lèrgia a la pols. I alerta, que no són pocs. Un estudi afirma que1 de cada 3 britànics renta els llençols un cop l’anyi les dades de la roba interior són encara més dramàtiques: un 10% dels homes i un 3% de les dones del Regne Unit no la renten fins que no se l’han posat com a mínim deu vegades. En aquest article t'expliquem que passa si no els canvies.

Beneficis de rentar els llençols

Per als que ja pateixin al·lèrgies estacionals -a la primavera o l'estiu- és essencial canviar i rentar els llençols freqüentment, ja que ajuda a reduir els efectes adversos per la seva anomalia del sistema immunitari.

Per aquests casos, és recomanable rentar els llençols més d'una vegada per setmana. És beneficiós, ja que està estudiat i comprovat que és un hàbit que aconsegueix prevenir malalties (a banda de reduir els efectes de les al·lèrgies).

Per a la resta de persones, es recomana canviar els llençols com a mínim un cop a la setmana. Això sí, cal airejar el llit cada matí i deixar que els llençols es ventilin amb la finestra oberta una estona abans de tornar-lo a fer.

Un estudi de Cambridge a guarderies afirma que rentar la roba del llit cada dia pot arribar a reduir la freqüència de gastroenteritis . També hi ha altres estudis que afirmen que netejar els llençols vita les infeccions en vies respiratòries.

A cada estació de l'any, el creixement d'àcars i altres microorganismes varia, per tant depenent de si estem en una època o altra haurem d'augmentar el nombre de rentats, o no. Per exemple, a l'estiu haurem de rentar els llençols més sovint ja que és quan més suem.

També, en cas que ens posem malalts o algú de casa nostra tingui al·lèrgia als àcars, es recomana rentar els llençols amb molta freqüència i amb aigua calenta, a uns 60 graus centígrads.

Evitar el contacte amb les mans o la roba bruta

Per minimitzar la brutícia que es pugui acumular entre els llençols i mantenir una higiene impecable, hem d'evitar els petits detalls que poden embrutar-los, com ara tocar-los amb les mans brutes o barrejar-los amb la roba bruta. Per tant, hem d'evitar seure o deixar coses al llit quan no estigui fet, ja que tota la brutícia s'enganxarà als llençols.

El pitjor enemic: la humitat

És important tenir en compte que el pas de microorganismes -com els bacteris i els fongs- d'una superfície a una altra és més fàcil si estan mullades. Hem d'evitar els mals hàbits de dormir amb els cabells humits després d'una dutxa o deixar la roba suada al llit, ja que deixarà més microorganismes impregnats a la superfície.

Si la roba és seca, la transmissió de microorganismes és baixa, però tot depèn del temps de contacte i la fricció.

També, és recomanable dutxar-se abans de dormir per eliminar la brutícia del cos que pot tacar els llençols, però sobretot, ens haurem d'assecar bé els cabells per no humitejar els llençols.

Prem per veure més contingut per a tu