Les Coves del Salnitre de Collbató (Baix Llobregat), a la muntanya de Montserrat, acullen aquest cap de setmana el festival dedicat a les noves sonoritats GONG 2015. El certamen arriba a la seva desena edició i per celebrar-ho ha organitzat un concert gratuït dissabte a la Plaça del Ponis de Collbató a càrrec de Ravid Goldschmidt, un dels millors intèrprets de hang a nivell mundial. El festival comptarà amb l'estrena mundial d''Orígens', un espectacle de dansa i música d'arpa interpretat pels ballarins Marc Jubete i Josianne Fleming, i per l'arpista Jose Antonio Domené. Diumenge es farà l'audició 'SOS Nepal' per recaptar fons pels damnificats pel terratrèmol al Nepal.

Un any més, el GONG ofereix al púbic la possibilitat d'escoltar música a l'interior de la muntanya i les coves, que són una caixa de ressonància natural. A més, la Terrassa del GONG, un espai obert a la mateixa muntanya, permetrà gaudir d'una estona de relax abans i després dels concerts. La terrassa compta amb un escenari on es fa una audició amb la fórmula cafè-concert.

El festival començarà a les 19 hores amb el concert de Goldschmidt i seguidament, a les 21 hores, tindrà lloc l'estrena d''Orígens'. Aquest espectacle està inspirat en les formes de l'interior de la muntanya de Montserrat i la base musical són obres contemporànies interpretades amb una arpa clàssica. La coreografia és obra del ballarí del Ballet d'Hamburg Aleix Martínez.

A les 22.30 hores es farà la presentació mundial d'un nou instrument, el Diapafon, ideat pel luthier barceloní Xavier García. Es tracta d'un instrument que obté el so gràcies a un conjunt de diapasons accionats a través d'un teclat. El seu so podria recordar al d'un xilòfon. L'audició de presentació correrà a càrrec d'Enric García Trio i de la pianista Claudia Valetta.

Diumenge a les 21 hores, la coral de cambra MuOM, que practica la tècnica vocal dels cants harmònics, presentarà 'Paisatges Harmònics', un concert de cants harmònics alternats amb les sonoritats del gong, un instrument ascentral i vibracional que és el que dona nom al festival. El concert anirà a càrrec del grup Gong Ensemble.

L'últim acte del GONG 2015 serà el 'SOS Nepal', que se celebrarà a la Terrassa del festival, i que consistirà en una audició a càrrec del músic nepalès resident a Barcelona Manish Shrestha, que combinarà música clàssica del Nepal i l'Índia amb ritmes africans, música celta i altres músiques del món. Ho farà acompanyat del sarod, un instrument de corda clàssic del nord de l'Índia. El festival, en nom de cadascun dels assistents, donarà un euro de cada entrada venuda a l'Associació Amics del Nepal.