L'Ajuntament de Vilanova del Camí ha donat l'ordre a la Policia Local de començar a sancionar els propietaris de gossos que no respectin l'ordenança de tinença d'animals i la neteja dels excrements dels animals. Agents de la Policia Local de Vilanova del Camí passegen de paisà des d'aquesta setmana pel municipi per fer que es compleixi la normativa. Controlen especialment els punts on es té constància que es passegen gossos de manera habitual per comprovar, per exemple, "si els seus propietaris els porten lligats i sobretot si es recullen les deposicions dels animals a la via pública", segons han explicat fonts de l'Ajuntament.

A partir d'ara, incomplir la normativa pot suposar una sanció econòmica que varia en funció de la seva gravetat. No recollir els excrements pot suposar una multa de 150 a 300 euros i no complir la normativa dels gossos potencialment perillosos, pot arribar als 3.000 euros. La campanya sancionadora s'inscriu en el treball de sensibilització que desenvolupen les regidories de Serveis Personals i Via Pública i el servei proactiu que està portant a terme la Policia Local.

La sanció no és fàcil, perquè per aplicar-la cal atrapar l'infractor in fraganti. L'Inspector de la policia local de Vilanova, Marc Peña, explica que l'objectiu d'aquesta campanya no és simplement sancionar sinó que pretén conscienciar els propietaris dels animals de companyia que cal complir la normativa vigent. Tot i així, Peña assegura que es multaran les persones que infringeixin les normes sobretot aquelles que no recullin els excrements de la via pública, que és la principal queixa ciutadana i que ha estat objecte de debat també en la darrera sessió plenària.

Abans d'aquesta fase sancionadora, es va efectuar durant la primera quinzena de setembre, una campanya informativa i de conscienciació. Dos agents cívics van repartir a peu de carrer un díptic informatiu en el qual es recorden els aspectes bàsics que cal tenir en compte si s'és propietari d'una animal de companyia.