Igualada organitza sortides guiades a la vil·la romana de l'Espelt, Bé d'Interès Nacional

18.10.2015 | 08:00

Els diumenges 25 d'octubre i 22 de novembre es podrà visitar la vil·la romana de l'Espelt, amb motiu de la seva recent declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional. L'activitat és gratuïta, sense límit de places, i serà a càrrec de Jordi Enrich, arqueòleg que ha excavat la vil·la en diverses ocasions i expert en l'època tardoantiga. El punt de trobada serà a les 11 a les antigues escoles (carretera d'Igualada a l'Espelt, uns 200 metres abans del nucli urbà, a mà dreta).
La vil·la romana de l'Espelt és un jaciment arqueològic situat al Pla de la Torre, al veïnat de l'Espelt, al terme municipal d'Òdena. L'Ajuntament d'Igualada n'és el titular des de l'any 1966, quan en va comprar els terrenys a instàncies del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, i la custòdia i difusió del seu patrimoni correspon avui al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.
La vil·la va ser habitada en època romana des dels segles II i I aC fins al primer terç del segle V dC, en etapes d'activitat desigual. Va ser construïda en un lloc assolellat i dominant, prop d'un corrent d'aigua i d'una via de comunicació que permetia donar sortida a la producció excedent. És una de les villae de l'interior de Catalunya més extensament excavada i més ben conservada. Les excavacions, realitzades pel CECI i la Diputació de Barcelona als anys 80, van descobrir estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i altres de destinades a activitats agrícoles. Hi ha constància de l'existència de ramats i el conreu de vi, cereals i probablement oli, i activitats artesanals com l'elaboració de teixits.
Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals. S'hi va trobar un paviment de mosaic i nombroses mostres de ceràmica, vidre, objectes d'os, de ferro o de bronze, monedes i un fragment d'un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats hi ha també sivelles, agulles per als cabells, agulles d'os, i recipients per cuinar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema