Fabriquen una pantalla per reduir el soroll ambiental amb restes de l'adobatge de pells

Una llar d'infants del municipi anoienc de la Pobla de Claramunt acull la prova pilot

02.11.2015 | 12:49
Fabriquen una pantalla per reduir el soroll ambiental amb restes de l'adobatge de pells

La Pobla de Claramunt (Anoia) participa en una prova pilot única a l'Estat per analitzar els resultats d'una nova pantalla acústica elaborada amb restes de la indústria de l'adobatge de pells. El projecte, coordinat pel centre tecnològic Leitat, està finançat per la Unió Europea dins del programa CIP-Ecoinnovation. Cristina Fabregat, investigadora de Leitat, ha explicat a l'ACN que la singularitat d'aquestes plaques és el seu elevat component ecològic i natural, ja que els residus de pell es barregen amb aglomerant fet amb poliols vegetals. Les proves fetes al laboratori reflecteixen una reducció acústica de 24 decibels. Ara, la llar d'infants municipal de la Pobla avaluarà el producte 'in situ'.

La llar d'infants municipal Sol Solet de la Pobla de Claramunt compta des de fa una setmana amb una pantalla acústica per disminuir el soroll ambiental. Els investigadors han instal·lat un total de 40 metres quadrats de pantalla amb plaques de 2x2 metres a l'exterior del centre educatiu. Es tracta d'una prova pilot coordinada pel centre tecnològic Leitat i que compta amb la participació de les empreses catalanes Plasfi, Nobatek i el Centre Tecnològic Eurecat.

El tret singular de les plaques és que estan confeccionades amb un material reciclat provinent de les restes de la indústria de l'adobatge de pells. Segons ha explicat una de les investigadores de Leitat, Cristina Fabregat, la porositat de la pell i de l'aglomerant dóna al panell les propietats acústiques que, segons les proves fetes al laboratori, disminuirien el soroll fins a 24 decibels. La placa està pensada per aplicar-la en exteriors, ja sigui en carreteres, jardins o empreses.

La ubicació de la llar d'infants de la Pobla permetrà avaluar les característiques aïllants de la placa 'in situ'. Segons ha explicat el batlle poblatà, Santi Broch, la llar està situada en un penya-segat i, a sota, hi passa la via del tren i també hi ha ubicada una indústria de pèl·lets. Això fa que al sortir al pati els alumnes sentin sorolls. Amb tot, l'alcalde ha deixat clar que aquesta és una prova pilot i "no la solució definitiva". Broch ho ha dit davant les crítiques que ha rebut d'un grup de la oposició que ha denunciat que es tracta d'un "pedaç" i que "no és la solució al problema que genera la fàbrica". En aquest sentit, el batlle ha dit que estan treballant per traslladar l'empresa a un polígon però ha alertat que "no és un procés fàcil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema