El magistrat del Jutjat Central d'Instrucció Número Quatre de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, ha arxivat la denúncia de la Fiscalia contra l'Ajuntament d'Igualada per rebel·lió i sedició arran de la moció de suport a la resolució independentista del Parlament de Catalunya del 9 de novembre passat. Aquella declaració del Parlament va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i la Fiscalia va denunciar diferents ajuntaments catalans per aquests delictes. El consistori igualadí va aprovar la proposta amb els vots favorables de 16 dels 21 regidors -CiU, ERC i la CUP-, amb 4 vots contraris -Socialistes d'Igualada i PP- i amb l'abstenció del regidor de Decidim Igualada.

En la part dispositiva de la interlocutòria el jutge acorda l'arxiu perquè els fets denunciats "no són constitutius d'infracció penal". El magistrat fonamenta la seva decisió en l'arxivament previ de la causa contra l'Ajuntament de Premià de Dalt, que ja va decidir anteriorment el Jutjat Central d'Instrucció Número Tres. Especifica que, vist que "els fets que són objecte d'aquesta causa són idèntics" procedeix "acordar l'arxivament del present procediment".

Precisament, en el ple ordinari del mes de febrer, celebrat aquest dimarts al vespre, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ho ha traslladat a la resta del plenari i ha qualificat la decisió com "de sentit comú". També ha dit que l'arxiu "reitera que allò que es debat en un ple municipal és una expressió democràtica del tot legítima".

La Fiscalia disposa ara d'un termini per presentar recurs, però l'alcalde Marc Castells s'ha mostrat confiat que, com ja ha passat en casos precedents en altres muncipis, l'Audiència l'acabarà arxivant definitivament".