Un professor del segon grau de mecànica de l´institut Milà i Fontanals d´Igualada va explicar als alumnes que hi ha una prova per a cotxes Panda (Seat o Fiat) al Marroc. I dos joves alumnes, Sergi Hernández i Mireia Delgado, es van mirar i van decidir compartir el projecte. Es van posar a buscar cotxe, quan ja tenien el Panda, en van trobar un altre que havia corregut adaptat com a 4x4 i s´hi van llançar.

El van comprar, el van desmuntar de dalt a baix, el van tornar a muntar (i funciona!) i ara ja el tenen en rodatge. Aquest divendres se´n van anar a Madrid, d´aquí cap a Algesires i, en un ferri, cap a Tànger, al Panda Raid. A tastar carreteres sense asfalt, el pedregar del predesert i el desert marroquí.

Del 5 al 12 de març, Hernández i Delgado, pilot i copilot, faran un viatge, una cursa, en què l´objectiu principal és tornar amb el cotxe en bon estat (i amb la relació de parella, encara millor. «Serà la nostra prova de foc», expica rient Delgado).

La parella de Calaf i la Granada (Penedès), de 20 i de 19 anys, se senten satisfets amb la feina feta. No se´ls demanava tant per al projecte de fi de grau, però a mesura que es van anar endinsant en el projecte van animar-se i van acabar fent un cotxe nou. Van comprar el Panda 4x4 i el van deixar amb el xassís. «El vam fer pintar tot de dalt a baix i vam tornar a muntar», explica Delgado. Peça per peça, la part mecànica, l´elèctrica i les mesures de seguretat per poder competir.

El motor es va desmuntar i s´ha muntat rectificant pistons i canviant les juntes. I, de moment, «el cotxe no s´escalfa més del compte i funciona», explica Mireia Delgado.

Ella s´estrena en el món dels ral·lis 4x4. Ell va tenir una primera experiència en un prova en què va ser el copilot d´un tiet. Saben que l´organització porta alguna cosa de recanvis i esperen «no quedar encallats a la sorra del desert». No han fet un cotxe per guanyar, «l´hem fet com a projecte de fi de grau. Hem fet un cotxe nou». El professor, explica Delgado, no ha demanat un plus a la parella: ja que han fet tot el camí fins aquí, ara el tracte és que han de tornar amb el cotxe. De fet, Delgado hi confia, «perquè el volem aprofitar després, a la tornada del Marroc».

La relació de parella, explica Delgado, va començar a classe a Igualada, on també va començar el nou projecte, on se´ls obre la feina després dels estudis.

Els berguedans Marc Rial i Arnau Colillas també participen al Panda Raid.