L'igualadí Pol Makuri Redolad va néixer amb hemiparèsia, una afectació neurològica que li paralitza parcialment les extremitats dretes i li dificulta dur a terme accions tan quotidianes com cordar-se les sabates, tallar la carn amb ganivet i forquilla o fer fotografies. Makuri, però, ha aconseguit superar aquestes complicacions amb imaginació, esforç i moltes ganes: als 25 anys és l'únic català amb aquesta afectació que ha competit cinc vegades en la copa del món d'esquí de fons adaptat. No s'ha conformat amb això i ha volgut plasmar la seva història en el conte infantil Mig adormits, un relat sobre la seva experiència personal dedicat als infants i que avui es presenta per primera vegada a Igualada.

La narració, escrita per Oriol Solà, il·lustrada per Elisabet Serra i dissenyada i pensada per Pol Makuri, té com a finalitat transmetre als nens que malgrat els impediments s'ha de tirar endavant. "Tenia moltes ganes d'explicar les vivències de quan era petit i com vaig aconseguir superar-les, per mostrar a tothom que per a mi la paràlisi mai ha estat un problema sinó un repte, una aventura", assegura Makuri. "La paràlisi m'ha donat uns valors que potser no tindria", continua. "Segurament l'ha obligat, com diu el tòpic, a caure i a tornar-se a aixecar moltes vegades, moltes més que a nosaltres", continua Serra, il·lustradora i exmonitora de Makuri.

L'esport com a motor

Quan només tenia sis anys els pares se'l van emportar a esquiar, des d'aleshores, Makuri està enamorat de la neu: l'esquí li ha servit per demostrar-se a ell mateix que és capaç de fer el que es proposi sempre que s'hi esforci. A més, l'ajuda a mantenir-se en una bona forma física i, per sobre de tot, aconsegueix donar exemple als qui també conviuen amb l'hemiparèsia. "Vull que la meva experiència serveixi per motivar les persones amb afectacions com la meva, perquè s'animin a participar i a competir en l'esport adaptat sense complexos".

I així, amb el propòsit d'eliminar els complexos i normalitzar l'afectació, Makuri practica esquí de fons, volta per les escoles i els instituts de Catalunya fent xerrades sobre l'hemiparèsia i ara presenta Mig adormits, que li servirà de material de suport en les conferències que faci. "En la nostra societat, les discapacitats estan molt amagades. Hem d'aprendre a canviar-ne la visió, no veure-les com un impediment i normalitzar-les", opina l'esportista.

Pel que fa el conte, incorpora la mateixa filosofia respecte la paràlisi, "no és un manual sobre la discapacitat, és una història sobre com superar les dificultats", exposa Serra. Una història que també pot ajudar les famílies que tenen fills amb l'afectació i que no saben com fer-s'ho per solucionar tots els problemes del dia a dia del nen, ja que, a més, no hi ha cap altre conte infantil publicat en català o castellà que en parli, aquest és el primer. Perquè pugui arribar a un públic més ampli, ara l'equip està editant també la versió castellana, i Makuri, per la seva banda, té la intenció de continuar explicant la història de la seva vida, "podríem tenir una segona part", apunta.