Els diputats de Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP han registrat aquest dijous al Parlament una proposició de llei perquè es modifiqui la Llei de vegueries aprovada el 2010 i s'hi inclogui el Penedès. Aquesta futura vegueria la constituirien Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i una part de l'Anoia, segur, la zona que es coneix com a Conca d'Òdena. No hi seria, també segur, la part de l'Anoia que es coneix com a Alta Segarra.

És la tercera vegada des del 2011 que es registra una petició per revisar la futura divisió territorial de Catalunya, però aquest és el primer cop que el text té la signatura d'una àmplia majoria dels diputats. En total, la proposició té el suport del 73% dels diputats catalans, fet que la Plataforma per la Vegueria Pròpia (PVP) considera un aval perquè finalment el Penedès històric sigui reconegut com a vuitena vegueria.

Ara seran la mesa del Parlament i la Junta de Portaveus qui hauran de fixar quan es du el text a debat de la cambra. La PVP augura que el debat i aprovació seran abans que acabi l'any. El calendari, però, no està determinat i depèn de la continuïtat de l'actual legislatura i de la voluntat dels grups d'activar el tema.

Després de registrar la proposició de llei al Parlament, representants de tots els grups parlamentaris que hi donen suport han destacat amb la Plataforma per una Vegueria Pròpia la transcendència del pas fet aquest dijous.

Fèlix Simon, portaveu de l'entitat, ha insistit que aquesta vegada la proposta per modificar la Llei de vegueries té "un consens d'excel·lència" gràcies als 99 diputats que la subscriuen.

Així, ha afirmat que aquest cop serà el definitiu i s'aconseguirà que el Parlament debati el reconeixement del Penedès com a vuitena vegueria. "Estem convençuts que els propers anys disposarem d'eines que permetin complir l'obligació ètica de mantenir el Penedès de manera sostenible per a generacions futures", ha afirmat Simon.